Crossdressing

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Grekisk bronsstaty av en manlig skådespelare i kvinnokläder, då den grekiska seden var att män spelade kvinnors roller. Ca 150-100 f.Kr.

Crossdressing är att bära kläder eller föremål som inte förknippas med det egna könet. Crossdressing har varit ett verktyg för förklädnad, komfort och att upptäcka sig själv, både i moderna tider och genom historien.

De flesta mänskliga samhällen har haft normer eller lagar för hur olika kön ska klä och bete sig, även om dessa regelverk har sett olika ut beroende på plats och epok. Som exempel bar män i Ludvig XIVs franska hov rosetter och högklackat[1], något som idag förknippas med kvinnor. Crossdressing innebär att bryta mot dessa normer och lagar.

Att någon ägnar sig åt crossdressing betyder inte att de vill byta kön.

En modern scenshow där crossdressing är huvudattraktionen kallas dragshow.

Crossdressing genom historien[redigera | redigera wikitext]

Historiskt har crossdressing ofta varit en strategi att öka sin frihet. För kvinnor har det varit ett sätt att delta i det militära, utöva ett yrke, eller få tillgång till kunskap.

Crossdressing har varit vanligt förekommande i teaterhistorien, till exempel då kvinnor varit förbjudna att stå på scenen under antiken och den elisabetanska epoken i Storbritannien.

Exempel på crossdressing genom historien[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kjolen i fokus – Crossdressing | ELLUI”. magazine.ellui.se. http://magazine.ellui.se/2013/10/kjolen-i-fokus-crossdressing/. Läst 10 maj 2017. 
  2. ^ Lärobok i fäderneslandets historia. K. R. Looström. 1845-01-01. https://books.google.se/books?id=ZNRAAAAAcAAJ&pg=PA36&lpg=PA36&dq=hagbard+och+signe+sk%C3%B6ldm%C3%B6&source=bl&ots=IkDJ9E9RgO&sig=REl62wiJQEaJarukNMyE7RAIx9M&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwis-O6so-bTAhWIY1AKHQ-5Dd0Q6AEIMTAD#v=onepage&q=hagbard%20och%20signe%20sk%C3%B6ldm%C3%B6&f=false. Läst 10 maj 2017