Crosskart

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En 125cc crosskart på Högstabanan.

Crosskart är en bilsport som togs fram av Erland Andersson "EAS" från Fjärås MK under 1980-talet för att få en billig och säker variant för hastighetstävling som körs på en bana, oftast med grusunderlag, med en liten, snabb specialbyggd bil. Kartarna är uppbyggda av stålrör, karossen är gjord av kolfiber glasfiber eller plåt. Den kraftiga stålrörsburen är speciellt med tanke på crosskartarnas låga vikt mycket säkra och skyddar föraren på effektivt sätt.

Crosskart organiseras i Sverige genom Svenska Bilsportförbundet (SBF). Man tävlar på banor som normalt används för rallycross, folkrace eller speedway. Crosskart bjuder på täta startfält med spännande dueller mellan de tävlande. Farten är hög och varvtiderna är i klass med de snabbaste tvåhjulsdrivna rallycrossbilarna. Crosskart är fartfylld och billig i jämförelse med andra motorsportgrenar.

I Sverige tävlas det i fyra cylindervolymklasser. 85 cc (9-13 år), 125 cc (12-16 år), 250 cc (från 15 år) och 650 cc (från 16 år). Klassen MINI (6-11 år) får man börja köra det år man fyller sex år. Här sker ingen tävlan, utan endast som uppvisning och körträning inför tävlingsdebuten i 85 cc. Det finns även Crosskart Xtreme som har exploderat i hela Europa. Där tävlar man antingen med en 650cc eller 750cc motor. Och till sist finns det även en 40+ veteranklass där man kör med motorer på 250-650 cc.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]