Cyankalium och champagne

Från Wikipedia
Cyankalium och champagne
roman
FörfattareAgatha Christie
OriginaltitelSparkling Cyanide
OriginalspråkEngelska
ÖversättareLisbeth och Louis Renner
LandStorbritannien Storbritannien
Genredeckare
Utgivningsår1945
Först utgiven på
svenska
1946

Cyankalium och champagne är en bok av Agatha Christie. Det engelska originalet Sparkling cyanide utkom 1945, först i USA med titeln Remembered Death[1], därefter samma år i Storbritannien, under författarens originaltitel. Den svenska översättningen av Lisbeth och Louis Renner kom 1946.[2] En av Agatha Christies återkommande karaktärer, överste Race, medverkar i romanen.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den 2 november satt sju personer och åt middag på restaurang "Luxemburg". En av dem, Rosemary Barton, reste sig sedan aldrig. Rättsläkaren bedömde dödsorsaken vara självmord, på grund av tidigare depressioner. Sex månader senare får hennes man George anonyma brev där det står att Rosemary blev mördad. George undersöker det hela och bestämmer sig för att upprepa middagen på samma restaurang, med samma gäster samt en skådespelare som ser ut som hans avlidna fru. Tanken är att hon ska anlända senare och skrämma fram en bekännelse. Skådespelaren anländer dock inte och George dör vid bordet, förgiftad, precis som sin fru, av cyankalium i sin champagne (något som dock är ganska orealistiskt, eftersom cyankalium är mycket svårlösligt i alkohol). Hans död kunde också ha avfärdats som självmord, men George delade med sig av sin oro och delar av sin plan med sin vän överste Race.

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Boken filmats tre gånger: En amerikansk TV-film gjordes 1983; häri medverkar dock inte överste Race. Bland de medverkande skådespelarna återfinns Anthony Andrews och Harry Morgan. Handlingen har här flyttats till nutid.

År 1993 filmades novellen The Yellow Iris, som utgjorde grunden för romanen, som ett avsnitt i ITV-serien Agatha Christie's Poirot, med David Suchet.

2003 gjordes TV-filmen Sparkling Cyanide av ITV1, vilken är löst baserad på romanen. Återigen är handlingen placerad i nutid, där en fotbollsmanagers fru mördas på en restaurang. I denna adaption döptes överste Race om till överste Geoffrey Reece (Oliver Ford Davies) samt fick även en utredningspartner och fru, doktor Catherine Kendall (Pauline Collins). I övriga roller ses bland andra Kenneth Cranham, Jonathan Firth, Susan Hampshire, Rachel Shelley och James Wilby.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ American Tribute to Agatha Christie
  2. ^ Christie, Agatha (1946). Cyankalium och champagne. Stockholm. Libris 2595110