Cybertron

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Cybertron är en fiktiv planet i Transformers. Helt gjord i metall har den under miljontals år dränerats på energi vilket har gjort att Autobots och Decepticons börjat leta efter energikällor på andra platser i universum, däribland Jorden.

TV-serien[redigera | redigera wikitext]

I TV-serien är Cybertron en liten planet som en gång användes av Quintessons där krigs- och arbetsrobotar byggdes. Efter ett uppror drevs Quintessons från planeten, och arbetarrobotarna blev Autobot och soldaterna blev Decepticons. Inbördeskrig utbröt, vilket är grunden för flera olika Transformers-berättelser. Då Autobotledaren Optimus Prime och Decepticon-ledaren Megatron tog sig till Jorden, där de kraschlandade miljontals år före Kristi födelse, och sedan föll i någon form av "ide", Shockwave höll Cybertron stabil tills Megatron vaknade 1984 och erövrade den 2005.

Cybertron har minst tre naturliga satelliter, av vilka två erövrades av Unicron 2005. Unicron huvud blev en konstgjord satellit då övriga delar förstördes under dennes anfall mot Cybertron.

Cybertrons ursprung och plats avslöjades aldrig i den ursprungliga TV-serien, men en interdimensionell rymdbro användes för att ta sig mellan Cybertron och Jorden. I senare berättelser användes även tre interstellära Transformers; Skyfire, Astrotrain, och Omega Supreme. Senare under de två första säsongerna av TV-serien hamnade Cybertron plötsligt i Solsystemet, och befann sig två gånger så nära Jorden att människan kunde se Cybertron med blotta ögat. I filmen The Transformers: The Movie fanns det rymdfarkoster med vilka det tog en halv dag att resa mellan Jorden och Cybertron.

Marvelserierna[redigera | redigera wikitext]

Cybertron är en del av roboten Primus "kropp", en god motsats till Unicron. Då Optimus Prime och Megatron var borta utkämpades ett krig mellan Emirate Xaaron och Lord Straxus tills ledarna återvände 1984. Inblandning från Shockwave, Starscream, Galvatron och Bludgeon fortsatte kriget tills Autobots och Decepticons tillfälligt eneades för att försvara planeten från Unicron, och gick senare samman för att påbörja ett nytt krig mot Jhiaxus.

I serierna av Marvel Comics sades Cybertron ursprungligen ha funnits i Alpha Centauris planetsystem, men föll ur sin bana efter långvarigt krig mellan Autobots och Decepticons.

Beast Wars[redigera | redigera wikitext]

Med TV-serien och Marvelserierna som bakgrund är Cybertron en fredlig planet, gjord av organisk materia tills Primus tog över, och beboddes av Maximals och Predacons. Tripredacus Council väntar på krig, men en ny Megatron är otålig och reser tillbaka i tiden för att förändra historien. Detta misslyckas och han återvänder mett ett ny virus, som ger honom kontroll över Sparks, innan Optimus Primal gör planeten till teknologisk-organisk.

Dreamwaveserierna[redigera | redigera wikitext]

I Dreamwaveserierna är Cyberton precis som i Marvelserierna roboten Primus kropp. Följderna av striden med Unicron influerar även Decepticons. Under Optimus Prime och Megatrons frånvaro höll Shockwave planeten i stasis, och saborterade deras försök under 1990-talet att återvända till Cybertron. Då Decepticons tog över Cybertron var hopet ute för Autobots.

Unicrontrilogin[redigera | redigera wikitext]

I miniserierna Armada, Energon och Cybertron, är Cybertron roboten Primus kropp, och bebos även av Mini-Cons, samt Autobots och Decepticons, som är ovetande om att Mini-Cons var vapen gjorda av Unicron. Kriget mellan Autobots och Decepticons skakas av Megatrons försök att samla dem. Samtidigt befriar Mini-Cons sig själva och lämnar planeten under ett massutdöende, vilket leder till ett långt dödläge. Tio år av fred följer sedan i Armada (2002-2004) och Energon (2014). Därefter får Cybertron en atmosfär som fungerar bätte för människor och organiskt vildliv.

IDW Publishing[redigera | redigera wikitext]

I IDW-trilogin har Cybertron blivit obebolig på grund av kriget.

Transformers (film 2007)[redigera | redigera wikitext]

Cybertron är här en bergig planet. I serietidningen Transformers: The Movie Prequel av IDW Publishing, styrde Optimus Prime och Megatron Cybertron tillsammans. Allspark ger liv till Transformers. Då startar krig för att ta över den, skickar Optimus Prime den till yttre rymden i hopp om att snabbt kunna besegra honom. Kriget fortsätter och skickar Bumblebee att återta den, då dess frånvaro kan orsaka förstörelse. I filmen förstörs Allspark, och Cybertron kan inte återställas. Optimus Prime förklarar Jorden som Autobots nya hem.

Transformers: Animated[redigera | redigera wikitext]

I denna serie lyckas Autobots driva Decepticons från Cybertron genom att kasta Allspark genom en så kallad rymdbro.