Cylinda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Cylinda-tvättmaskin

Cylinda är ett varumärke inom vitvarubranschen. Cylinda hade tidigare huvudkontor samt fabrik i Jung i Vara kommun i Sverige. I fabriken i Jung tillverkades torktumlare, tvättmaskiner och diskmaskiner. Verksamheten blev senare Asko Appliances.

Cylinda startade sin verksamhet i början av 1950-talet, i Jung utanför Vara, med att bygga tvättmaskiner men har under årens lopp utökat sin verksamhet till andra vitvaror också. Från början hette firman Junga verkstäder och deras första tvättmaskin bar detta namn. Namnet Cylinda tillkom 1958 och den första tvättmaskinen som fick namnet Cylinda var en så kallad toppmatad och halvautomatisk tvättmaskin.

I slutet på 1960-talet växte deras verksamhet och bland annat spisar började tillverkas. Cylindas tvättmaskiner blev allt vanligare i de svenska hemmen under denna tid och en så kallad frontmatad tvättmaskin med beteckningen Exklusiv 240 gjorde succé. Denna modell vidareutvecklades och under början av 1980-talet kom modellerna 5000 och 9000. Från 1984 kom modellerna 9500 och 12000 som var föregångare till Cylinda vitvaror.

Varumärket Cylinda ägs av Elektroskandia Sverige som i sin tur ägs av den franska grossistgruppen Sonepar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]