Dödmansgrepp

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ett dödmansgrepp är en säkerhetsanordning som finns på många olika maskiner och fordon. Hur det är konstruerat varierar, men gemensamt för alla typer är att motorn antingen stannar helt eller frikopplas, om användaren släpper taget om maskinens handtag eller fordonets styranordning.

Många diesel- och ellok och de flesta motorvagnar har ett dödmansgrepp, kallat säkerhetsgrepp. Om det ej hålls inne så nödbromsas tåget. Enligt svenska järnvägsregler, om greppet faller ur funktion får föraren endast hålla 40 km/h, men om det finns en annan förare med, får man köra med normal hastighet. Se Järnvägsstyrelsens trafiksäkerhetsinstruktion (tåg) bilaga "Tågfärd system H: Fel på fordon (4.12)"

En typ av dödmansgrepp är en handledsögla, som bland annat används på speedwaymotorcyklar, snöskotrar, motorbåtar och vattenskotrar. Gemensamt för dessa är att strömmen som aktiverar tändspolen bryts när dödmansgreppet rycks loss. En annan typ är en handtagsbygel eller avkännare av vikt på sitsen - sådana finns på gräsklippare.

Källor[redigera | redigera wikitext]