Dödskallefluga

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dödskallefluga
Totenkopfschwebfliege.jpg
Hona
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningTvåvingar
Diptera
FamiljBlomflugor
Syrphidae
UnderfamiljEristalinae
TribusEristalini
SläkteDödskalleblomflugor
Myathropa
ArtDödskallefluga
M. florea
Vetenskapligt namn
§ Myathropa florea
Hane
Hane
Hitta fler artiklar om djur med

Dödskallefluga (Myathropa florea) är en blomfluga som tillhör släktet dödskalleblomflugor.

Kännetecken[redigera | redigera wikitext]

Dödskalleflugan är en medelstor blomfluga med en längd på oftast 12 till 13 millimeter. Den har karakteristisk dödskallelik teckning på ryggskölden och gula parfläckar på bakkroppen. Hanen har sammanstötande ögon.

Levnadssätt[redigera | redigera wikitext]

Dödskalleflugan påträffas i lövskogar, hagmarker, trädgårdar och liknande. De vuxna flugorna besöker olika blommor, gärna flockblommiga växter men även till exempel berberis, tistlar, hagtorn och älggräs. Flygtiden är från mitten av maj till mitten av september. Larverna utvecklas i vattenfyllda hål i stammar, grenklykor, stubbar och liknande på lövträd. De kan även utvecklas i andra vattensamlingar med mycket förmultnande grenar och löv. Larvutvecklingen varierar mycket, från några månader till flera år. Den övervintrar som larv.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Dödskalleflugan finns i hela Sverige utom i fjällen. I Götaland och Svealand är den vanlig, längre norrut betydligt ovanligare. Den finns även i Danmark, Finland och södra Norge. Den finns i en stor del av Europa och norra Afrika och vidare österut genom Sibirien till Stilla havet och Japan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugor: Eristalinae & Microdontinae. Diptera: Syrphidae: Eristalinae & Microdontinae. 2009. Artdatabanken, SLU, Uppsala, ISBN 978-91-88506-70-2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]