Dödsorsak

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Dödsorsak är enligt WHO:s definition "alla de sjukdomar, sjukliga tillstånd eller skador som antingen medförde eller bidrog till dödsfallet och de omständigheter vid olycksfallet eller våldshandlingen som framkallade sådan skada".[1]

Dödsorsak brukar antecknas på dödsattesten av en läkare. Det finns naturliga dödsorsaker som sjukdom, cancer och allmän ålderssvaghet (egentliga orsaken kan till exempel vara lunginflammation eller andra inte så allvarliga sjukdomar som unga, friska människor genomlever och tillfrisknar från utan några problem). Det finns också vanliga yttre dödsorsaker, såsom olyckor, mord eller självmord. I rika länder kommer de flesta dödsfall av hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer i hög ålder, bland yngre utgör även olyckor och självmord en stor del av de sammanlagda dödsfallen.[2] I outvecklade länder dör många av infektionssjukdomar, malaria, Aids, krig och svält. Dödsorsak heter på latin causa mortis.

Självmord[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Självmord.

Självmord, suicid, är den medvetna handlingen att ta sitt eget liv. Orsaken till att människor försöker begå självmord är många: Ofta finns där en känsla av hopplöshet, en brist på framtidstro och en låg värdering av det egna livet, vilka alla är symptom på depression, men behöver inte vara depression. En orsak kan vara en klar insikt om livet som långrandigt och förödmjukande. Självmord föregås ofta av en personlig kris och inte sällan ett intensivt intag av alkohol eller andra droger som en del i själva självmordet eller för att övervinna rädslan att ta steget att med andra medel ta sitt liv. Ibland väljer människor med smärtsamma sjukdomar att ta sitt liv istället för att invänta en annalkande död.

Dödshjälp[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Dödshjälp.

Dödshjälp, eutanasi, är att ta en människas liv på ett så smärtfritt sätt som möjligt för att föregripa en naturlig, plågsam död eller för att avsluta ett ovärdigt liv. Eutanasi när det gäller människor är en mycket kontroversiell fråga.

Avrättning[redigera | redigera wikitext]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Avrättning.

Avrättning är verkställande av dödsstraff. På senare år har ordets betydelse glidit till att även beteckna vissa typer av organiserade mord, bland annat vid gisslantaganden och kriminella uppgörelser.

Statliga avrättningar kan ibland vara offentliga; i vissa fall i historien har de till och med varit ett folknöje, så som till exempel fotboll är i dag. Under senare tid i Sverige innebar en offentlig avrättning att bönder kommenderades ut för att stå spetsgård medan avrättningen skedde. I många länder, som tillämpar dödsstraff, är det idag förbjudet med offentliga avrättningar. Sverige förbjöd offentliga avrättningar 1879 och förbjöd dödsstraffet i fredstid 1921.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Socialstyrelsen (2013). ”Dödsorsaker 2012”. sid. 17. Arkiverad från originalet den 19 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141019045751/http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/19175/2013-8-6.pdf. Läst 6 februari 2014. 
  2. ^ Dödsorsaker 2007 Arkiverad 24 mars 2012 hämtat från the Wayback Machine. - Socialstyrelsen. Hämtad 10 november 2009.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]