Døtreskolen af 1791

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Døtreskolen af 1791
Skoltypflickskola
OrtKöpenhamn
LandDanmark
Grundad1791
Nedlagd1899

Døtreskolen af 1791 var en flickskola i Köpenhamn i Danmark aktiv mellan 1791 och 1899. Den tillhörde de mest ansedda av de skolor i Danmark som var öppna för flickor under sin samtid. Skolan ansågs vara den första flickskolan i Danmark som erbjöd seriös undervisning för flickor.

Den första skolan för flickor i Köpenhamn var J. Cl. Todes Døtreskole, som hade grundats för döttrar till borgerskapet 1787. Skolan utsattes för häftig kritik och fick stänga 1791 sedan föräldrarna hade tagit sina döttrar ur skolan på grund av missnöje. Föräldrarna bildade därför ett sällskap, "Selskabet for Døtreskolen", som den 12 september 1791 bildade en ny skola: Døtreskolen af 1791. Den leddes av en direktion vald av sällskapets medlemmar och undervisningen bestämdes av sällskapets medlemmar. Lärarna var av båda könen. Eleverna fick bland annat språkundervisning och vetenskaplig undervisning efter modell av den undervisning som gavs pojkar, snarare än den ytliga bildning som gavs i de tidigare mamsellskolorna.

I Danmark fanns det fram till 1840-talet endast tre flickskolor som gav akademisk undervisning, och de hade alla grundats i Köpenhamn på 1790-talet: Døtreskolen af 1791, Døtreskolen til Frederik V I.s Minde och Døtreskolen paa Kristianshavn, även kallad Christianhavns Døtreskole, som grundades 1799 av en grupp föräldrar av "Selskabet for Døtreskolen" sedan skolan från 1791 inte tycktes räcka till.

Skolan hade många senare berömda elever, bland dem reformpedagogen Annestine Beyer.

Källor[redigera | redigera wikitext]