D.Gray-man

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

D.Gray-man (japanska: ディー・グレイマン Hepburn: Dī Gureiman?) är en japansk mangaserie skriven och illustrerad av Katsura Hoshino. Den handlar om en pojke som heter Allen Walker, en medlem av en organisation av exorcister som använder sig av ett gammalt ämne, kallat innocence, för att bekämpa Millennium Earl och hans demoniska armé av akuma. Många karaktärer och deras design var inspirerade av författarens gamla verk och utkast, så som Zone och Continue, och hennes assistenter.

Mangan började serialiseras 2004 i Weekly Shōnen Jump, publicerat av Shueisha under deras Jump Comics-avtryck, och hittills har 20 samlade volymer blivit släppta. Övergick från att vara en vecko- till månadsserie i november 2009, då den började serialiseras i Jump Square. Det finns även en spin-off-serie vid namn D.Gray-Man Reverse, författad av Kaya Kizaki, som utforskar de olika karaktärernas historier. Den 4 maj 2010släppte Viz Media de första 19 volymerna i USA. Mangan har också anpassats till en animeserie på 103 episoder, som sändes den 3 oktober 2006 till 30 september 2008 i Japan. Animen är licensierat av Funimation Entertainment i Nordamerika.

Manga-serien har blivit en av de bäst säljande för Shueisha. Under sin andra release vecka, var den 15: e mangavolymen rankad som en av de näst mest sålda serier i Japan. Även om de flesta recensenter jämförde den med andra serier från samma genre, prisade de sina stunder av originalitet och sin välutvecklade karaktärer och deras personligheter.

Handling[redigera | redigera wikitext]

D-Gray-Man utspelar sig i 1900-talets London. En man som kallar sig Millennium Earl och hans "hobby" är att leta upp personer som sörjer sina älskade som lämnat världen bakom sig. När han väl funnit en sådan person berättar han att det finns ett sätt att kalla tillbaka deras älskades själar till denne konstgjorda byggda människan. Personen som har otur att möta Millennium Earl är ofta väldigt sorgsna och gör vad som helst för att få se deras älskade igen.

Millennium Earl säger åt personen i fråga att ropa sin älskades namn så tar själen plats i en docka som ser ut som ett skelett. Då det har skett så är det för sent, själen är tvungen att lyda Millennium Earls order och han beordrar själarna att döda personen som kallat tillbaka själen och ta personens kropp så själarna kan röra sig runt bland andra människor och döda.

Själarna kallas då "Akuma" som är japanska och betyder "djävul" eller "demon". När de lämnar sina skal som är kropparna från de som kallat dem tillbaka från dödsriket så är de ett vapen. Dödar en Akuma tillräckligt många blir de starkare och får fler förmågor till att döda ännu fler människor åt Millennium Earl. Men allting är ju inte bara mörker. I världen existerar också personer som kallas Exorcister.

Exorcisters jobb är att göra sig av med Akuma, och för att göra det har de ett hjälpmedel, Innocence.

Innocence är ett sällsynt föremål som ibland skyddar vissa människor och ibland ändrar klimatet i områden de existerar i. Såklart så försöker Exorcisterna leta upp Innocencer för att göra vapen av dem så de kan användas mot Akuma.

Men Millennium Earl letar i sin tur efter The Heart Innocence (Innocencehjärtat), som förgör alla andra Innocence om den förstörs. Förstörs alla Innocecne kan Millennium Earl och hans odödliga människofamilj, Noah, härja fritt och döda människor utan att ha Exorcister som hindrar dem.

Huvudpersonen i D.Gray-Man heter Allen Walker. En föräldralös pojke som finner en fosterfar som tar hand om honom innan han dör i en olycka vid namn Mana. Allen möter Millennium Earl för första gången då han sitter och sörjer sin fosterfar, Mana. Allen accepterar erbjudandet och ropar tillbaka Manas själ som attackerar Allen.

Allen hade fötts med en Innocence i sin arm som i attacken aktiveras och dödar Mana som lägger en förbannelse över Allens öga vilket ger honom förmågan att kunna se Akumas själar och på så sätt kunna se vilka Akuma som gömmer sig i ett människoskal.

Mana dör och Allen lämnas åter ensam, men inte länge.

En Exorcist som heter Marshall Cross Marian tar an Allen som en lärling för att träna honom för att bli en Exorcist och när Cross en dag anser att Allen är färdigtränad så säger han åt Allen att leta upp Exorcisternas högkvarter och att han ska vara väntad där innan Cross slår honom medvetslös och springer iväg och låter Allen gå ensam, med Cross golem Timcanpy, för att leta efter Högkvarteret som han till slut hittar och blir mött av ett stort antal Exorcister och uppdrag som ger honom både nära-döden-upplevelser men också nya vänner. Lenalee, Lavi, Miranda Lotto, Arystar Crowley, Bookman och Yu Kanda. Den sistnämnda är lite svårt att räkna som vän men det är ett lite komplicerat vänskapsband.