Dagdröm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En dagdröm är en fantasi som upplevs i vaket tillstånd till skillnad från drömmen upplevd under sömn. Dagdrömmar består oftast av trevliga tankar, förhoppningar och ambitioner.

Det finns eventuellt negativa dagdrömmar som man kan uppleva dagligen, det är sådana dubier som orsakats av tidigare upplevda farhågor under dagen. Man dagdrömmer rätt ofta även om man inte har posttraumatiskt stressyndrom även kallat PTSD, men en del tror att det kan vara mer tänkbart att det händer personer som har PTSD allt oftare, klicka på länken för lite information kring ämnet.


Det finns många olika typer av dagdrömmande och forskare har ännu inte lyckats komma överens om någon specifik definition av vad en dagdröm är. Dagdrömmande ses ofta som en lat, icke-produktiv syssla, ett tidsfördriv, men dagdrömmande kan vara konstruktivt i vissa sammanhang. Det finns många exempel på människor i kreativa och konstnärliga yrken, såsom kompositörer, författare och filmskapare, som har utvecklat nya idéer genom dagdrömmar. På samma sätt har forskare, matematiker och fysiker utvecklat nya idéer genom att dagdrömma om sina ämnesområden.

En person i dagdrömmande tillstånd kan ibland se frånvarande ut; en tom blick som inte är fäst på någon speciellt punkt och kan vara svår att få kontakt med.

Se även[redigera | redigera wikitext]