Dagger-priserna

Från Wikipedia

Dagger-priserna utdelas årligen av brittiska Crime Writers' Association, och är tillsammans med Edgarpriserna som utdelas av amerikanska Mystery Writers of America sannolikt världens mest prestigefyllda kriminallitterära priser.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Crime Writers' Association (CWA) delar varje år ut en mängd priser ("dolkar") för förtjänstfull insats inom kriminallitteraturen. Det hette först The Crossed Red Herrings Award som delades ut för årets bästa kriminalroman 1955.

Flera av priserna har genom åren bytt namn:

  • The Crossed Red Herrings Award bytte 1960 namn till The Gold Dagger
  • The Short Story Dagger bytte 2006 namn till The Short Story Award
  • The Dagger in the Library hette tidigare The Golden Handcuffs
  • The New Blood Dagger hette tidigare The John Creasey Memorial Award

De främsta utmärkelserna var från 1955 till 2005 The Gold Dagger för årets bästa kriminalroman och, från 1969 till 2005, The Silver Dagger för andraplats i konkurrensen om gulddolken.

Under 2006-2008 hade CWA ett sponsorsavtal med Duncan Lawrie Private Bank och The Gold Dagger bytte då namn till The Duncan Lawrie Dagger för årets bästa kriminalroman. Det nya priset bestod av en dekorerad dolk och 20 000 brittiska pund, vilket var det kriminallitterära pris i världen som gav störst utdelning i kontanter.

I och med att gulddolken avskaffades ändrade också CWA sin politik gällande icke engelskspråkiga författare. Fram till 2006 konkurrerade översatta kriminalromaner på lika villkor med romaner ursprungligen utgivna på engelska. The Duncan Lawrie Dagger utdelas bara till engelskspråkiga författare. Beslutet kritiserades skarpt av brittiska kritiker och flera av CWA:s egna medlemmar. Det antyddes att orsaken var att man befarade att den ökande andelen översatta detektivromaner på den brittiska marknaden skulle leda till flera utländska vinnare och därmed minskande försäljning för inhemska författare och deras förlag, i och med att priset är viktigt i reklamhänseende. Flera utländska författare hade de senaste åren före detta beslut vunnit gulddolken: Svenska Henning Mankell 2001, kubansk-spanska José Carlos Somoza 2002 och isländske Arnaldur Indriðason 2005. Före den sista utdelningen 2005 var det bara en engelsktalande författare bland de nominerade (bland dem den norska författaren Karin Fossum); vinnaren av silverdolken Barbara Nadel. Till försvar för beslutet blev det bland annat anfört att man vid översättningar inte kan veta i hur hög grad den slutliga texten är författarens eller översättarens verk. Uppenbarligen, som ett resultat av denna debatt, bestämde sig Duncan Lawrie Private Bank efter några månader att sponsra ännu ett nytt pris, The Duncan Lawrie International Dagger, för årets bästa översatta kriminalroman. Prisbeloppet delades mellan författaren (5 000 GBP) och översättaren (1 000 GBP).

2008 upphörde sponsringen och 2009 återkom priset "The Golden Dagger", och The Duncan Lawrie International Dagger bytte namn till International Dagger.

Pristagare[redigera | redigera wikitext]

The Dagger of Daggers[redigera | redigera wikitext]

Utdelat en gång, 2005, för den bästa kriminalroman utgiven de sista 50 åren. Priset gick till John le Carré för The Spy who came in from the Cold (1963)

The Gold Dagger[redigera | redigera wikitext]

Före 1960 känt som The Crossed Red Herrings Award, för årets bästa kriminalroman utgiven på engelska, oberoende av ursprungsspråk. 2006-2008 sponsrade Duncan Lawrie Bank guldpriset och detta bytte då namn till The Duncan Lawrie Dagger. 2009 fick priset åter namnet The Gold Dagger.

The Crossed Red Herrings Award

The Gold dagger

The Duncan Lawrie Dagger För årets bästa kriminalroman författad på engelska.

The Gold Dagger

The Silver Dagger[redigera | redigera wikitext]

Från 1969 till 2005 utdelat för andraplats i konkurrensen om The Gold Dagger.

The Duncan Lawrie International Dagger[redigera | redigera wikitext]

För årets bästa kriminalroman översatt till engelska. Priset bestod fram till 2008 av en dekorerad dolk och ett prisbelopp på 6 000 GBP som delas mellan författare och översättare; (5 000 GBP till författaren, 1 000 till översättaren). 2009 bytte priset namn till International Dagger med ett prisbelopp på 1 000 GBP till författaren och 500 till översättaren.

International Dagger

  • 2009: Fred Vargas (författare) och översättaren Sian Reynolds, för The Chalk Circle Man (L'Homme aux cercles bleus)
  • 2010: Johan Theorin (författare) och översättaren Marlaine Delargy för The Darkest Room (Nattfåk)

The Cartier Diamond Dagger[redigera | redigera wikitext]

Utdelat första gången 1986. Priset är ett hederspris för ett livslångt kriminallitterärt författarskap av speciellt hög kvalitet. Priset är sponsrat av Cartier.

The Dagger in the Library[redigera | redigera wikitext]

Första gången utdelat 1994 och tidigare känt som The Golden Handcuffs, för den (nu levande) författare som "senaste året har givit (brittiska) läsare mest glädje". Priskandidater nomineras av brittiska bibliotek. Priset består av en dekorerad dolk och ett prisbelopp på 1 500 GBP.

The Short Story Award (tidigare The Short Story Dagger)[redigera | redigera wikitext]

Pris för årets bästa kriminalnovell, utdelat första gången 1995. 2006 döptes priset om till The Short Story Award och kommer att delas ut vid ett annat tillfälle än Dagger-priserna. Priset består av ett belopp på 1 500 GBP och en guldnål med CWA:s emblem.

The New Blood Dagger (tidigare The John Creasey Memorial Award)[redigera | redigera wikitext]

Pris för årets bästa kriminalroman på engelska av en tidigare opublicerad författare. Första gången utdelat 1973 och var tidigare känt som The John Creasey Memorial Award till minne av CWA:s grundare. Priset består av en dekorerad dolk och 1 000 GBP.

The Ian Fleming Steel Dagger[redigera | redigera wikitext]

Utdelat första gången 2002, för årets bästa thriller eller spänningsbok i James Bond's anda. Priset är sponsrat av Ian Fleming Publications Ltd. Vinnaren mottar en ståldolk och 2 000 GBP.

The CWA Historical Dagger (tidigare The Ellis Peters Historical Dagger)[redigera | redigera wikitext]

Pris för årets bästa historiska kriminalroman, till minne av författaren Ellis Peters. Priset består av en dekorerad dolk och 3 000 GBP. Priset utdelades första gången 1999 under namnet The Ellis Peters Historical Dagger. Från 2006 ändrades namnet till The Ellis Peters Award, och utdelningen flyttades till ett annat tillfälle än de andra Dagger-priserna.

The Last Laugh Daggers[redigera | redigera wikitext]

Utdelat från 1988 till 1996 för årets bästa humoristiska kriminalroman utgiven på engelska.

The Rusty Dagger[redigera | redigera wikitext]

Utdelat en enda gång, 1996, för bästa brittiska kriminalroman från 1930-talet. Vinnare var Dorothy L. Sayers, för The Nine Tailors.

The Debut Dagger[redigera | redigera wikitext]

Från 1998 utdelar CWA också The Debut Dagger för bästa novell av en hittills opublicerad författare i en årlig tävling arrangerad av föreningen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Denna artikel är översatt från norska wikipedia 8 februari 2008