Daggmaskar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Benämningen daggmaskar används ibland även för den högre grupperingen fåborstmaskar (Oligochaeta).
Daggmaskar
Miñoca.earthworm.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRingmaskar
Annelida
KlassGördelmaskar
Clitellata
UnderklassFåborstmaskar
Oligochaeta
OrdningHaplotaxida
FamiljDaggmaskar
Lumbricidae
Vetenskapligt namn
§ Lumbricidae
Hitta fler artiklar om djur med

Daggmaskar (Lumbricidae) är en familj i ordningen Haplotaxida. De är tvåkönade (hermafroditer) med fyra par korta borst på varje segment. De för oss vanligaste arterna av daggmask är mycket viktig för jordens ekologi.

Det finns omkring 670 arter daggmaskar i världen[1], varav 31 i Sverige[2] och 16 i Finland[3]. Den längsta i Sverige kan bli 30 centimeter lång. Den största daggmasken är den sydafrikanska jättedaggmasken som kan bli upp till 7 meter lång. Daggmaskar bidrar till nedbrytandet av växtmaterial och på så sätt bidrar till hur den lokala jordmånen ser ut.

Systematiken är omstridd.

Arter går att identifiera med en bestämningsnyckel utarbetad av Astrid Lofs-Holmin.[4] Det är ett enkelt schema som tar fasta på detaljer i signalementet, eller beteendet som daggmasken har, art för art. De största i Sverige är Lumbricus terrestris och Allolobophora longa som blir upp till 30 cm långa och är ljusröda, men även kompost- och dyngmaskar som Eisenia foetida som är rödrandig och ett vanligt laboratoriedjur.[4]

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Robert J. Blakemore PhD (November 2008) (på engelska). An updated list of valid, invalid, and synonymous names of Criodriloidea (Criodrilidae) and Lumbricoidea (Annelida : Oligochaeta : Sparganophilidae, Ailoscolecidae, Hormogastridae, Lumbricidae, and Lutodrilidae). Annelida.net. sid. 1. http://www.annelida.net/earthworm/Lumbricidae.pdf. Läst 4 augusti 2020 
  2. ^ ”Daggmaskar Lumbricidae”. Artdatabanken. 2020. https://artfakta.se/artbestamning/taxon/lumbricidae-2000550. Läst 4 augusti 2020. 
  3. ^ Pedro Cardoso (2019). ”lierot (fi) – Lumbricidae”. Finlands artdatacenter. https://laji.fi/sv/taxon/MX.232411. Läst 4 augusti 2020. 
  4. ^ [a b] Astrid Lofs-Holmin (1984). ”Daggmasken - en presentation”. https://uploads.ifokus.se/uploads/47e/47e68adbd55cd75cc588ea813aef9759/daggmasken-en-presentation.pdf. Läst 4 augusti 2020.