Daggmaskar

Från Wikipedia
Benämningen daggmaskar används ibland även för den högre grupperingen fåborstmaskar (Oligochaeta).
Daggmaskar
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRingmaskar
Annelida
KlassGördelmaskar
Clitellata
UnderklassFåborstmaskar
Oligochaeta
OrdningHaplotaxida
FamiljDaggmaskar
Lumbricidae
Vetenskapligt namn
§ Lumbricidae
Hitta fler artiklar om djur med

Daggmaskar (Lumbricidae) är en familj i ordningen Haplotaxida. De är tvåkönade (hermafroditer) med fyra par korta borst på varje segment. De för oss vanligaste arterna av daggmask är mycket viktiga för jordens ekologi.

Det finns omkring 670 arter daggmaskar i världen[1], varav 31 i Sverige[2] och 16 i Finland[3]. Den längsta i Sverige kan bli 30 centimeter lång. Den största daggmasken är den sydafrikanska jättedaggmasken som kan bli upp till 7 meter lång. Daggmaskar bidrar till nedbrytandet av växtmaterial och bidrar på så sätt till egenskaperna hos den lokala jordmånen.

Systematiken är omstridd.

Arter går att identifiera med en bestämningsnyckel utarbetad av Astrid Lofs-Holmin.[4] Det är ett enkelt schema som tar fasta på detaljer i signalementet, eller beteendet som daggmasken har, art för art. De största i Sverige är Lumbricus terrestris och Allolobophora longa som blir upp till 30 cm långa och är ljusröda, men även kompost- och dyngmaskar som Eisenia foetida som är rödrandig och ett vanligt laboratoriedjur.[4]

Släkten[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]