Daily NK

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Daily NK
Hangul: 데일리NK
Publikationstyp Nättidning
Grundad december 2004
Geografisk täckning Sydkorea
Huvudkontor Seoul
Chefredaktör Sohn Kwang-joo
Språk koreanska, kinesiska, japanska, engelska
Format på webben
Huvudägare Han Ki Hong
Webbplats www.dailynk.com

The Daily NK är en nättidning med fokus på händelser med anknytning till Nordkorea. Webbplatsen drivs av nordkoreanska avhoppare i Sydkorea och rapporterar dagligen om förhållandena i Nordkorea med hjälp av ett nätverk av informanter i landet.[1]

Webbplatsen grundades i december 2004.[2] Den publiceras på fyra språk; koreanska, kinesiska, japanska och engelska. De nordkoreanska källorna kommunicerar med utgivarna med hjälp av kinesiska mobiltelefoner som kan användas vid den kinesisk-koreanska gränsen i norr.[3] Webbplatsen har också en rad korrespondenter, bland annat i Kina, som intervjuar nordkoreaner på flykt. Webbplatsen berättar också om hur nordkoreanska avhoppare har det i Sydkorea, och följer nordkoreanska massmedia.

Därför används webbplatsen ofta som källa av andra internationella media i artiklar rörande Nordkorea. Nordkoreanska myndigheter har kritiserat webbplatsen för att bedriva en anti-nordkoreansk kampanj.[4] I takt med att webbplatsen har utvecklat sig har också nätet av källor blivit bättre, och innefattar nu flera högtstående myndighetspersoner i norr, enligt The New York Times.[5]

En av bidragslämnarna var Hwang Jang-yop, den hittills mest framstående nordkoreanska avhopparen til Sydkorea, ansedd som nordkoreansk chefsideolog då han hoppade av.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ N.Koreans face death for Kim info leaks: report
  2. ^ ‘인터넷 뉴스’로 북한 정보 갈증 해소
  3. ^ 'Nimble Agencies Sneak News Out of North Korea'
  4. ^ =NRC Accuses S. Korea of Using "North Defectors" for Smear Campaign Arkiverad 29 maj 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Nimble Agencies Sneak News Out of North Korea

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]