Daily NK

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
The Daily NK
Hangul: 데일리NK
PublikationstypNättidning
Grundaddecember 2004
Geografisk täckningSydkorea
HuvudkontorSeoul
ChefredaktörSohn Kwang-joo
Språkkoreanska, kinesiska, japanska, engelska
Formatpå webben
HuvudägareHan Ki Hong
Webbplatswww.dailynk.com

The Daily NK är en nättidning med fokus på händelser med anknytning till Nordkorea. Webbplatsen drivs av nordkoreanska avhoppare i Sydkorea och rapporterar dagligen om förhållandena i Nordkorea med hjälp av ett nätverk av informanter i landet.[1]

Webbplatsen grundades i december 2004.[2] Den publiceras på fyra språk; koreanska, kinesiska, japanska och engelska. De nordkoreanska källorna kommunicerar med utgivarna med hjälp av kinesiska mobiltelefoner som kan användas vid den kinesisk-koreanska gränsen i norr.[3] Webbplatsen har också en rad korrespondenter, bland annat i Kina, som intervjuar nordkoreaner på flykt. Webbplatsen berättar också om hur nordkoreanska avhoppare har det i Sydkorea, och följer nordkoreanska massmedia.

Därför används webbplatsen ofta som källa av andra internationella media i artiklar rörande Nordkorea. Nordkoreanska myndigheter har kritiserat webbplatsen för att bedriva en anti-nordkoreansk kampanj.[4] I takt med att webbplatsen har utvecklat sig har också nätet av källor blivit bättre, och innefattar nu flera högtstående myndighetspersoner i norr, enligt The New York Times.[5]

En av bidragslämnarna var Hwang Jang-yop, den hittills mest framstående nordkoreanska avhopparen til Sydkorea, ansedd som nordkoreansk chefsideolog då han hoppade av.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ N.Koreans face death for Kim info leaks: report
  2. ^ ‘인터넷 뉴스’로 북한 정보 갈증 해소
  3. ^ 'Nimble Agencies Sneak News Out of North Korea'
  4. ^ =NRC Accuses S. Korea of Using "North Defectors" for Smear Campaign Arkiverad 29 maj 2010 hämtat från the Wayback Machine.
  5. ^ Nimble Agencies Sneak News Out of North Korea

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]