Daitoöarna

Lägeskarta over Daitōöarna
Minami Daitōön
Strand på Daitōöarna

Daitoöarna (japanska Daitō-rettō eller Daitō-shotō, tidigare Borodino Islands) är en ögrupp bland Ryukyuöarna i nordvästra Stilla havet som tillhör Japan.

Geografi[redigera | redigera wikitext]

Daitoöarna utgör den östligaste ögruppen bland Okinawaöarna och ligger cirka 360 kilometer öster om Okinawa.

Öarna är korallöar och har en areal om cirka 44,46 km². De högsta höjderna är på cirka 75 m ö.h. och ligger på huvudön. Ögruppen består av tre öar:

  • Kita-daito (Kita Daitō-jima), 12,71 km², cirka 7 km norr om huvudön
  • Minami-daito (Minami Daitō-jima), huvudön, cirka 30,60 km²
  • Oki-daito (Oki Daitō-jima), ca1,15 km², cirka 150 km söder om huvudön

Befolkningen uppgår till cirka 2 100 invånare där cirka 1 400 lever på Minami-daito och cirka 700 på Kita-daito. Förvaltningsmässigt tillhör ögruppen Shimajiridistriktet i Okinawa prefekturen.

De bebodda öarna har flygplatser för lokalt flyg, Kitadaito (flygplatskod ”KTD”) och Maridor (flygplatskod ”MMD”) på Minami-daito

Historia[redigera | redigera wikitext]

Det är osäkert när öarna upptäcktes, men de första dokumenterade japanska kontakterna skedde först på 1800-talet under Meijiperioden och då var öarna obebodda.

Öarna namngavs mellan 1815 och 1820 efter att Oki-daito åter siktades av besättningen på det spanska fartyget "San Fernando de Magallanes", och Kita-daito och Minami-daito siktades av besättningen på det rysk-amerikanska fartyget "Borodino".

Den första bosättningen etablerades på Minami-daito kring 1899 då området införlivades i Kejsardömet Japan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]