Binda

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Dambinda)
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För orten i Australien, se Binda, New South Wales.
Bindor utan och med vingar.

Binda eller dambinda är ett mensskydd som används av kvinnor vid menstruation för att absorbera blod från livmodern. Den påminner i sin utformning om en mindre blöja.

En binda består av absorberande material och läggs i trosorna. De finns för engångs- och flergångsbruk. De senare kallas ofta för tygbindor. Engångsvarianter är tillverkade av cellulosamaterial, medan återanvändningsbara bindor är gjorda av till exempel bomull, flanell eller frotté.

För att sitta på plats har bindan ibland vingar eller en klistrad baksida. Tygbindor har ofta vingar med tryckknapp. De kan även ha en ficka för valfritt antal ilägg eller vara helsydda. Då har de ett membran som andas, men inte släpper igenom vätska.

Bindor finns i olika storlekar och tjocklekar, där användaren kan välja utifrån behov och personlig smak. De tjockare lämpar sig för rikligare blödningar. Nattbindor är något längre bindor som är avsedda att använda när man sover.[1]

Vid lättare blödningar kan istället trosskydd användas. Trosskydd är tunnare än bindor och absorberar inte lika bra.[1]

Tygbindor[redigera | redigera wikitext]

Binda av tyg.
Binda tillverkad i bomullsgarn med hjälp av krokning.

Tygbindor kan tvättas och återanvändas och är därför ett miljövänligt och ekonomiskt alternativ till engångsbindor. Tygbindor kan man tillverka själv eller köpa.

Den använda tygbindan tas om hand. Om bindan har knapp och man inte är hemma vänder man den och knäpper ihop med den rena sidan utåt. Sedan läggs de uppknäppta bindorna upp och ner i kallt vatten, ibland med salt och eventuellt vinäger. Om man inte vill tvätta dem direkt därifrån, tar man efter några vattenbyten den blöta bindan, och gnuggar den med tvål. Då kan den torka och ligga i tvättkorgen till nästa tvätt. Detta är praktiskt om man har allmän tvättstuga.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]