Dancing Lasha Tumbai

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Verka Serduchka framför Dancing Lasha Tumbai i Eurovision Song Contest 2007.

Dancing Lasha Tumbai är en discolåt från 2007 framförd av ukrainska dragshowartisten Verka Serduchka, som också skrivit musik och text. Låten framförs på engelska, tyska och ukrainska och var den som gav Serduchka uppmärksamhet även i Västeuropa.

Låten representerade Ukraina i Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors, 12 maj, där den slutade på andraplats efter Marija Šerifovićs Molitva för Serbien.

I början av 2008 släppte Verka Serduchka singeln Eurovision Queen, vars text återgav hennes framgångar i tävlingen.

"Lasha Tumbai"[redigera | redigera wikitext]

I den nationella uttagningen framfördes låten med titeln Danzing och blev efter vinsten anklagad för att ha ett politiskt budskap. Det talades om att Verka Serduchka sjöng "I want you to sing - Russia goodbye", men i själva verket sjungs "I want you to see - Lasha Tumbai". Till Eurovisionsfinalen ändrades således låttiteln. Vidare nämner texten Frihetstorget i Kiev, vilket blev en viktig plats under Orangea revolutionen 2004. Likaså anklagades den tyska texten för att dra paralleller mellan Ryssland och Nazityskland.

Det har även påståtts att "Lasha Tumbai" är mongoliska och betyder "kärnat smör", men så är inte fallet. (Se Diskussion:Verka Serduchka).

Singelframgångar[redigera | redigera wikitext]

Veckan efter framträdandet i ESC debuterade låten på den svenska downloadlistans sjätteplats, vilket blev låtens största framgång på listan.

År Listplaceringar
Sve Fin UK Irl Fra Tys Sch Öst EU
2007 6 2 28 31 6 74 53 49 45

Remixer[redigera | redigera wikitext]

Dancing Lasha Tumbai har släppts i sju officiella remixer och en av dem är gjord av svenske Basshunter gjorde en av dem. En längre remix med balalaika användes för låtens musikvideo. Samtliga sju remixer finns med på singelskivan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]