Daniel-Henry Kahnweiler

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Teckning av Kahnweiler, av Juan Gris, 1921, Musée National d'Art Moderne. Paris

Daniel-Henry Kahnweiler, född den 25 juni 1884 i Rockenhausen, Tyskland, död den 11 januari 1979 i Paris, var en fransk konsthandlare och konstskribent av tysk börd.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Efter utbildning i Tyskland började han arbeta i familjens börsmäkleri vilket gav honom grund för att 1907 sitt första lilla konstgalleri (4 x 4 meter) i Paris.

Tillsammans med män som Alfred Flechtheim, Paul Cassirer, Daniel Wildenstein, Léonce Rosenberg och Paul Rosenberg, blev Kahnweiler en av de inflytelserika kännarna av 20-talets konst. Som affärsman var Kahnweiler nyskapande med flera nya sätt att arbeta med konstnärer, och med konsthandel, som nu är etablerad praxis bland konsthandlare.

Kahnweiler var personlig vän med fauvisterna och kubisterna och var bland de första att hjälpa fram dem, särskilt de senare, genom att lansera dem i sin konsthandel i Paris. Han var bland de första att inse betydelsen och skönheten hos Picassos Fröknarna d'Avignon, och ville direkt köpa den och alla Picassos verk. Picasso skrev om Kahnweiler: Vad hade det blivit av oss om inte Kahnweiler hade haft ett affärssinne? – slående, eftersom vid tidpunkten för tillkomsten av hans mest kända verk var Picasso i stort sett okänd som konstnär och utblottad.

Inför Kahnweilers 80-årsdag, publicerades en Festschrift med bidrag från världens ledande filosofer, konstvetare och konstnärer, som alla understryker den avgörande betydelsen av hans unika bidrag till konsthistorien - en betydelse fortfarande inte helt uppskattat, förmodligen på grund av det faktum att han har setts mest som en konsthandlare och inte som en konsthistoriker.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]