Daniel Carlsson (rallyförare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Daniel Carlsson kör en Peugeot 206 WRC vid en rallytävling i Argentina 2005

Daniel Carlsson, född 29 juni 1976 i Säffle, är en svensk tidigare rallyförare som tvingades avsluta sin aktiva rallykarriär efter att den 22 juni 2008 kört rattfull och blivit stoppad av polisen.

Rallykarriär[redigera | redigera wikitext]

Carlsson fick sitt internationella genombrott 2001 då han tillsammans med Olsbergs och Toyota kom sjua i det svenska VM-rallyt. Säsongen 2002 körde han Fords junior-VM bil. Han gjorde en succépremiär i Monte Carlo-rallyt där han kom fyra, men sedan gick säsongen nedåt för Daniel. 2003 körde han i samma mästerskap, men i Suzukis junior-team. Han var direkt från start mycket snabbare än sina konkurrenter, men efter några mindre lyckade rallyn kom han trea totalt i junior-VM 2003. Detta imponerade på Peugeots VM-team. År 2004 körde han där, med mycket fina resultat. Med dem körde han även år 2005. När Peugeot drog sig ur VM stod han år 2006 utan styrning. Dock har han lyckats att få ihop starter med en Mitsubishi i Svenska rallyt där han sensationellt kom 3:a efter en sekundstrid med italienaren Gigi Galli, även han i en Mitsubishi, och i det finska rallyt där han tyvärr bröt på en femte plats.

2007 tecknade Daniel kontrakt för minst sex tävlingar med OMV Kronos Citroen World Rally Team, samma team som Sebastien Loeb blev världsmästare med år 2006. Säsongen slutade dock med att Daniel endast slutförde tre av tävlingarna - Sverige, Norge och Portugal.

I slutet av säsongen 2006 lanserade Daniel WRADD (World Rally Against Drunk Driving) vid en presskonferens i Stockholm. WRADD, som senare bytt namn till KörNykter.nu / DriveSober.eu, är ett enligt uppgift unikt projekt där en idrottsman, Daniel, använder ett ideellt projekt som ram för hela sin satsning. Tävlingarna i OMV Kronos Citroën körde Daniel därför med en bil inklädd i WRADD-projektets logotyp och i TV-sportens kommentator Johan Ejeborg myntade under Svenska rallyt 2007 namnet "WRADDmobilen".

Sensäsongen 2007 blev utan tävlingar för Daniel som jobbade på sin nya satsning inför 2008. Kampanjen mot rattfylleri, som välsignats av infrastrukturminister Åsa Torstensson, MHF, m.fl, fortsatte. Parallellt med denna startade Daniel dock upp ett samarbete med Nordisk Mobiltelefon AB, som köpt rätten till det gamla NMT450-nätet och piggat upp det för moderna mobila bredbandsanslutningar. Tillsammans lanserade man vid Uddeholm Swedish Rally i februari ett system för att livesända inifrån rallybilen direkt ut på nätet vid tävlingarna. Lanseringen skulle av rättighetsskäl göras vid SM-deltävlingen i Svenska rallyt, men då den tävlingen blev inställd uteblev den publika lanseringen. Vid ett event med pressen under tävlingen visades dock systemet upp för utvalda journalister som fick åka med i bilen samtidigt som de såg systemet leverera bild, ljud, hastighet och position på karta i realtid.

Daniels fortsatta karriär är enligt uppgifter i media oviss, men inför samarbetet med Nordisk Mobiltelefon annonserades att satsningen skulle vara långsiktig och inte stressas fram. Uppgifter gör gällande att Daniel tillsammans med Nordisk Mobiltelefon letar efter rätt finansiering och utvecklar sitt system, samtidigt som han utvecklar KörNykter-projektet. Dessa uppgifter stöds av att han i början på maj 2008 ställde upp i en minnestävling i Molkom, Brukssprinten, till minne av två motorsportprofiler som kördes ihjäl av en rattfyllerist på orten ett år tidigare. Vid deltagandet i den tävlingen var Daniel Carlssons Mitsubishi Lancer Evo VI stripad med KörNykter.nu-dekaler.

Trots sitt stora engagemang mot rattfylleri och de stipendier han mottagit stannades Daniel Carlsson på morgonen den 22 juni 2008 i en nykterhetskontroll sedan hans körning väckt polisens misstankar. Detta skedde endast en vecka efter Carlssons egen presskonferens, då han talade om vikten av att köra nykter under midsommarhelgen. Carlsson försökte då fly från platsen och gömma sin bil för att fortsätta till fots. Han greps dock inom kort av polisen.[1] Daniel har sedan i en pressrelease på sin hemsida erkänt och meddelat att han med omedelbar verkan lämnar sin post i KörNykter.nu-kampanjen samt tar timeout på obestämd tid.[2]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Daniel Carlsson: ”Jag körde rattfull” - nwt.se 23 juni 2008
  2. ^ Daniel Carlsson World Rally, "Pressrelease", 2008-08-23

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]