Daniel Scioli

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Daniel Scioli, 2015.

Daniel Osvaldo Scioli, född 13 januari 1957 i Buenos Aires, är en argentinsk idrottsman, affärsman och politiker. Han har varit vicepresident i Argentina och är sedan 2007 guvernör i provinsen Buenos Aires. Daniel Scioli är också partiordförande för peronistpartiet, Partido Justicialista. Scioli har bakom sig en framgångsrik karriär inom internationell båtsport, offshore class II, där han vunnit såväl Europamästerskap som världsmästerskap i tävlingar från 1986 och en bit in på 1990-talet. 1992 och 1993 tävlade Scioli bland annat i Sverige, och hans båt "Argentina" vann klass II i Roslagsloppet i Öregrund båda åren.

Som företagare var Scioli genom sitt företag International Action i början av 1990-talet aktiv som generalagent i Argentina för Electrolux hushållsmaskiner. Han introducerade framgångsrikt Electrolux vitvaror på den argentinska marknaden, och blev sedermera chef för Electrolux dotterbolag i Argentina.

Scioli var en av huvudkandidaterna i det argentinska presidentvalet 2015. Han förlorade mot Mauricio Macri. Daniel Scioli är sedan 12 december 1992 gift med Karina Rabolini.