Danmarks medborgarskapslag

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Danmarks medborgarskapslag (Dansk indfødsret) är de danska lagar som avgör vilka personer som är eller kan bli danska medborgare. Den omtalas i Danmarks rikes grundlag som §44 1st med lydelsen "Ingen udlænding kan få indfødsret uden ved lov." Själva lagen obenämns som lov om dansk indfødsret.

Att få medborgarskapet[redigera | redigera wikitext]

Dansk medborgare kan man bli genom att födas till det, eller få medborgarskap. Alla vars föräldrar är danska medborgare, har rätt att bli medborgare. Adopterade som har danska adoptivföräldrar blir medborgare om de är under 12 års ålder. Färingar och grönländare betraktas som danskar på grund av Rigsfællesskabet. Statslösa personer kan bli danska medborgare efter 8 år. Övriga blir medborgare efter 9 års oavbruten bosättning i Danmark. Är man gift med en dansk medborgare minskas antalet år som krävs, likaså om man är sambo med en, därefter gifter sig. En specialregel är att om man är gift med en dansk som arbetar för danska intressen, och detta arbete kräver att den danska medborgaren befinner sig utanför Danmark, så kan man bli medborgare utan att vara i Danmark, men det kräver dock att man har rätt att befinna sig i Danmark och att man någon gång befunnit sig i Danmark - då räknas hela giftermålet som att vara i Danmark. Det tar två år att återfå danskt medborgarskap.

Hinder mot att bli medborgare är att man inte kan danska, har skulder till den danska staten, är kriminell (ger karenstid) och vissa andra förbehåll. Danmark erkänner ej dubbla medborgarskap, men

Nordiska medborgare[redigera | redigera wikitext]

Nordiska medborgare kan förklara sig medborgare, om de bott i Danmark i två år eller av och till i 10 år. Detsamma gäller tyska medborgare som är Dansksinnade sydslesviger och personer från Nordfrisiska öarna om dessa gått i dansk skola innan de var 12 år.

Att mista medborgarskapet[redigera | redigera wikitext]

Det är enkelt att mista sitt danska medborgarskap. Det förloras automatiskt om man blir medborgare i ett annat land. Vid 22 års ålder förloras medborgarskapet om man ej bott i eller vistats i landet, om detta utland varit utanför norden. Det går även att avsäga sig medborgarskapat, om detta ej skulle göra ansökanden statslös.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]