Danmarks administrativa indelning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Danmarks regioner)
Hoppa till: navigering, sök
Danmarks statsskick
Danmarks riksvapen
Denna artikel ingår i en artikelserie
Grundlag
Danmarks grundlag
Lagstiftande makt
Folketinget
Monarken
Verkställande makt
Monarken
Regeringen
Statsministern
Ministerier
Dömande makt
Domstolsväsen
Administrativ indelning
Regioner
Kommuner
Danmark-portalen

Danmarks administrativa indelning är sedan 2007 baserad på fem regioner och 98 kommuner.[1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Detta skedde 1 januari 2007, när de nya regionerna ersatte Danmarks amt som huvudsaklig indelning av Danmark. Den nya indelningen var ett led i den dåvarande regeringens avtal med Dansk Folkeparti om en kommunreform, vilken ingicks i juni 2004.

Regionerna leds av Regionsrådet, vars politiska ledare har titeln regionsrådsformand. Det första valet till regionsråd ägde rum den 15 november 2005.

Geografisk uppdelning[redigera | redigera wikitext]

Danmark delas in i följande regioner:

Till vänster – Danmarks regioner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till höger – Danmarks kommuner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till vänster – Danmarks regioner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till höger – Danmarks kommuner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten.
Till vänster – Danmarks regioner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till höger – Danmarks kommuner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Birgitte Mårup (2011-02-10): "Hvor mange kommuner, amter og regioner er der i EU? ". Euo.dk. Läst 24 mars 2014. (danska)

Källor[redigera | redigera wikitext]

Flag of Denmark.svg Danmarksportalen