Danmarks administrativa indelning

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Danmarks regioner)
Danmarks statsskick
Danmarks riksvapen
Denna artikel ingår i en artikelserie
Grundlag
Danmarks rikes grundlag
Lagstiftande makt
Folketinget
Monarken
Verkställande makt
Monarken
Regeringen
Statsministern
Ministerier
Dömande makt
Domstolsväsen
Administrativ indelning
Regioner
Kommuner

Danmarks administrativa indelning är sedan 2007 baserad på fem regioner och 98 kommuner.[1]

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Detta skedde 1 januari 2007, när de nya regionerna ersatte Danmarks amt som huvudsaklig indelning av Danmark. Den nya indelningen var ett led i den dåvarande regeringens avtal med Dansk Folkeparti om en kommunreform, vilken ingicks i juni 2004.

Regionerna leds av Regionsrådet, som väljs direkt via allmänna val. De motsvarar svenska landsting. Dess politiska ledare har titeln regionsrådsformand. Det första valet till regionsråd ägde rum den 15 november 2005.

Geografisk uppdelning[redigera | redigera wikitext]

Danmark delas in i följande regioner:

Till vänster: Danmarks regioner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till höger: Danmarks kommuner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till vänster: Danmarks regioner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till höger: Danmarks kommuner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten.
Till vänster: Danmarks regioner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten. Till höger: Danmarks kommuner. Notera att placeringen av Bornholm på kartan (längst uppe till höger) inte motsvarar dess placering i verkligheten.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Birgitte Mårup (2011-02-10): "Hvor mange kommuner, amter og regioner er der i EU? ". Euo.dk. Läst 24 mars 2014. (danska)

Källor[redigera | redigera wikitext]