Danske Kvinders konservative Forening

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Danske Kvinders konservative Forening (DKKF) var ett danskt kvinnoförbund, bildat 17 juni 1914, som var knutet till Det Konservative Folkeparti (DKF).[1] Förbundet var Danmarks första partipolitiska kvinnoorganisation och bildades som ett led i en strävan att få DKF att framstå som ett modernt parti, till skillnad från föregångaren Højre.[1] Det var från början menat att DKKF skulle vara ett rikstäckande kvinnoförbund, men blev redan 1915 en avdelning av det Köpenhamnsbaserade Den konservative Vælgerforening for Kbh.[2] Bland förbundets kärnfrågor var den kvinnliga rösträtten, som genomfördes i sin helhet 1918, samt försvars- och demokratifrågor. En omfattande studiekrets- och föredragsverksamhet bedrevs för att skola medlemmarna i politiskt deltagande.[2] Många av förbundets medlemmar var också knutna till Danske Kvinders Forsvarsforening, Danske Kvinders Beredskab och Kvindelig Læseforening. Förbundet var även knutet till tidskriften Dansk Kvindeblad.

I samband med att DKF upprättade ett internt kvinnoutskott 1936 minskade DKKF:s betydelse som samlingspunkt för konservativa kvinnor.[2] Under en tid rådde det en viss rivalitet mellan de båda kvinnoförbunden. Bland DKKF:s mer framträdande medlemmar fanns folketingsledamöterna Karen Ankersted och Mathilde Malling Hauschultz.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Valgret”. Kvindekilder 1850-1985. Kvinfo. http://www.kvinfo.dk/side/1040/. Läst 18 februari 2012. 
  2. ^ [a b c] Haastrup, Lisbeth (2001). Dansk Kvindebiografisk Leksikon. Rosinante. ISBN 978-87-7357-487-4. http://www.kvinfo.dk/side/597/bio/782/origin/171/