Dari

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Karta över iranska språk. Dari syns i turkost i Afghanistan.

Dari ( دری, uttal: [dæˈɾi]) är namnet på den högspråksvariant av persiska som talas i Afghanistan. Dari tillhör den iranska grenen av den indoeuropeiska språkfamiljen.

Fram till år 1964 användes namnet fârsi i såväl Iran och Tadzjikistan som Afghanistan. Dari skiljer sig relativt lite från den iranska standardpersiskan, men har bevarat ett mer arkaiskt uttal och vokabulär. Den iranska standardpersiskan har lånat många ord från franska medan dari lånat dessa motsvarigheter från engelska. Dari har även färre arabiska lånord än persiskan, särskilt namn på frukter och grönsaker. Här nedan följer några exempel.

Svenska Dari Arabiska Persiska
Banan کیله (uttal: kéla) موز (uttal: mouz) موز (uttal: mouz)
Apelsin مالته (uttal: mâlta) پرتقال (uttal: bortaqal) برتقال. (uttal: portaghâl)
Gurka بادرنگ (uttal: bâdrang) خیار (uttal: khiyar) خیار (uttal: khiyâr)
Farbror کاکا (uttal: kâkâ) عَمّ (uttal: 'amou) ‏عمو (uttal: amou)

‏Termen dari ("hörande till hovet") syftar historiskt även på den äldsta varianten av nypersiskan som talades från 900- till 1100-talet i hela det persiskspråkiga området. 1964 bytte Afghanistans regering namn på landets nationella språk från fârsi till dari för att markera en nationell identitet skild från Iran. Dari är officiellt skriftspråk i Afghanistan tillsammans med pashto[1] och talas av drygt hälften av invånarna.

Befolkningsgrupperna tadzjiker, hazarer och aimaker talar dari i Afghanistan, och språket dominerar i flera av de större städerna såsom Kabul, Mazar-e Sharif och Herat. Dessa befolkningsgrupper benämns även som fârsizabân i Afghanistan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Utas, Bo: dari i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 27 oktober 2015.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]