Darling (film, 2007)

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Darling (film))
Hoppa till: navigering, sök
Darling
Genre Drama
Regissör Johan Kling
Producent Fredrik Heinig
Manus Johan Kling
Skådespelare Michael Segerström & Michelle Meadows
Produktionsbolag Spader Knekt
Premiär 2007
Speltid 93 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Darling är en svensk film från 2007, regisserad av Johan Kling. Filmen är en klasskildring där överklasstjejen Eva (Michelle Meadows) möter 61-årige försäljaren Bernard (Michael Segerström).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Eva (Meadows) är tjugo-nånting, kommer från en välbärgad familj där mamman och pappan numera är skilda, lever ett ganska bekymmerslöst, självupptaget liv i Stockholm. Hon jobbar som biträde i en klädbutik, är tillsammans med Micke och de båda rör sig i en tillvaro som kretsar kring de rätta människorna och ställena. Hon är stram, överlägsen, bortskämd och går på känslomässig tomgång. Efter en banal otrohetsaffär finner hon sig utfrusen av sina kompisar, samtidigt som hennes ekonomi är usel efter att hon blivit sparkad från jobbet.

Den före detta elektronikingenjören Bernard är skild sedan drygt ett år tillbaka. Han sitter ensam fast med den gemensamma villan som är alldeles för dyr för honom. 61 år gammal och desperat efter pengar, går han på en tröstlös rad anställningsintervjuer och tar de provanställningar han kan få. Han är trots motgångarna en sympatisk, vänlig och oförtrutet positiv man, men är egentligen alldeles för snäll och lätthunsad.

Bernard får slutligen, efter ett misslyckat försäljarknäck, ett jobb på en McDonald's-restaurang. En månad senare börjar Eva jobba på samma restaurang, med inställningen att hon bara ska jobba där några veckor för att sen kunna få a-kassa. De båda börjar prata och upptäcker att de trivs ihop, sammanbundna framförallt av sin icke-självvalda ensamhet utvecklar de en annorlunda vänskap.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Kling är ursprungligen en TV- och reklamfilmsregissör. Han fick idén till filmen när han tjuvlyssnade på några tjejers samtal om shopping. Han slogs över hur kalla och osympatiska de lät och gjorde 2003 kortfilmen Jag, där Michelle Meadows spelade Eva första gången. Darling gjordes med minimal budget, åtta miljoner kronor. Filmen vann 2007 Nordiska filmprisetGöteborgs filmfestival och är dessutom nominerad till Nordiska rådets filmpris.

Filmen nominerades till sex guldbaggeutmärkelser under guldbaggegalan 2008.[1] Utmärkelserna bästa manliga huvudroll (Michael Segerström) och foto (Geir Hartly Andreassen) gick till Darling.[2]

I rollerna[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ DN: " Darling mest nominerade filmen"
  2. ^ Svenska Filminstitutet: "2007 års Guldbaggevinnare" Arkiverad 1 maj 2016 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]