Das Boot (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Das Boot
(Das Boot)
Genre Drama, krig
Regissör Wolfgang Petersen
Producent Günter Rohrbach
Manus Wolfgang Petersen
Skådespelare Jürgen Prochnow
Herbert Grönemeyer
Klaus Wennemann
m.fl.
Originalmusik Klaus Doldinger
Produktionsbolag Bavaria Film
Radiant Film GmbH
Süddeutscher Rundfunk (SDR)
Twin Bros. Productions
Westdeutscher Rundfunk (WDR)
Premiär 1981
Speltid 149, 216, 293 respektive 318 minuter
Land Västtyskland
Språk Tyska
IMDb SFDb

Das Boot är en tysk krigsfilm från 1981, baserad på romanen Ubåt av Lothar-Günther Buchheim. Har även fått den svenska titeln "Ubåten". Filmen hade Sverigepremiär den 26 februari 1982.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen beskriver ett enskilt uppdrag ombord på den tyska ubåten U96 under andra världskriget och skildrar det hårda livet ombord för besättningen. Efter att ha lämnat den franska staden La Rochelle för att patrullera Atlanten, görs ett misslyckat försök att bryta sig igenom Gibraltar in i Medelhavet. Både stridens hetta och det fruktlösa jagandet efter fartyg att förinta skildras på ett trovärdigt sätt, där man mycket suggestivt får uppleva vilka oerhörda påfrestningar och vedermödor en ubåtsbesättning kunde få utstå.

Skapandet av filmen[redigera | redigera wikitext]

Modell av ubåtstornet, Bavaria Film-studion i München

Produktionen av Das Boot tog tre år och höll på åren 1979–1981. För att karaktärernas skäggväxt och övriga utseende skulle se naturligt ut filmade man filmen under ett år där scenerna spelades in i kronologisk ordning.

Man byggde två fullskaliga modeller av ubåten Typ VIIc Unterseeboot, den ena var som en cylindrisk tub där inomhusscenerna spelades in och den andra var en utomhusmodell som användes till utomhusscener. I de utomhusscener där inte hela båten behövde synas använde man en modell av tornet som placerades i en vattentank. Utomhusmodellen användes också i Steven Spielbergs Indiana Jones-film Jakten på den försvunna skatten.

Modellen till inomhusscenerna fästes i en hydraulisk maskin som tillät regissören att skaka och luta ubåten för att simulera när ubåten dyker eller blir attackerad med sjunkbomber.

Originalversionen kostade 30 miljoner D-mark att göra.

Versioner[redigera | redigera wikitext]

Bioversionen som släpptes i Tyskland 1981 (och senare i USA 1982) var 149 minuter lång. Denna version blev nominerad till sex stycken Oscars. Filmen släpptes senare som director's cut (speltid 216 minuter), I oklippt version (293 minuter) och som fullängdsversion som hade en speltid på hela 318 minuter.

Musiken till filmen komponerades av Klaus Doldinger.

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Miniatyrmodell av ubåtstornet, Bavaria Film-studion i München

Publikreaktion[redigera | redigera wikitext]

Världens enda kvarvarande ubåt av klassen VIIC i Laboe vid Kiel

I Tyskland ansåg många kritiker att filmen var kontroversiell då besättningen framställs som stora hjältar trots att de kämpar för Nazityskland. Icke desto mindre blev filmen en stor publiksuccé.

I USA och andra länder fick filmen bra kritik redan från början och överlag ett mycket gott mottagande. Regissören Wolfgang Petersen inbjöds till Director's Guild i Hollywood och filmen fick hela 6 Oscarsnomineringar. Även skådespelaren Jürgen Prochnow fick i och med filmen sitt internationella genombrott.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]