Datatjej

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

DataTjej[1] är en ideell förening som bildades 1998. Kvinnliga studenter i Umeå och Uppsala anordnade den första DataTjej-konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera kvinnor som studerade IT-inriktade ämnen. Vid det tillfället hade konferensen 20 deltagare. Numer är konferensen DataTjejs största evenemang under året med 120 deltagare.

År 2017 hade föreningen cirka 1 300 medlemmar. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan kvinnor i alla åldrar som studerar, arbetar eller är intresserade av IT/data. DataTjej arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen medlemmarna emellan. DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

För att skapa en stark gemenskap mellan medlemmarna arrangerar föreningen evenemang runt om i landet, till exempel biokvällar och pubrundor till företagsevenemang med exempel på kundlösningar, speeddating samt föreläsningar.

Årliga konferensen[redigera | redigera wikitext]

Varje år arrangerar DataTjej en IT-konferens för kvinnor som studerar IT/data på högskole- och universitetsnivå.[2]Konferensen organiseras vid olika universitet i landet och syftet är att lära känna kvinnor runt om i landet, nätverka och få inspiration från kvinnor som redan är aktiva i branschen. Målet med konferensen är att hitta förebilder, få kvinnor att fortsätta studera IT/data samt skapa möjligheter att hitta framtida arbetsplatser.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”DataTjej” (på en-US). DataTjej. http://datatjej.se/. Läst 29 augusti 2017. 
  2. ^ ”DataTjej Konferens” (på en-US). DataTjej Konferens. http://konferens.datatjej.se/. Läst 29 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]