Datatjej

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

DataTjej[1] är en ideell förening som bildades 1998. Kvinnliga studenter i Umeå och Uppsala gick ihop och anordnade den första DataTjej konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera tjejer som studerade IT-inriktade ämnen. Vid det tillfället hade konferensen 20 deltagare och idag är det DataTjejs största event under året med 120 deltagare. Nästa år, 2018, firar konferensen 20-årsjubileum! 

Datatjej har idag, 2017, cirka 1 300 medlemmar i Sverige. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan individer som identifierar sig som kvinnor i alla åldrar som pluggar, jobbar eller är intresserade av IT/data. DataTjej arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakter mellan studenter och näringsliv, samt att öka gemenskapen DataTjejer emellan. DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.

För att skapa en stark gemenskap mellan medlemmarna arrangerar DataTjej event runt om i hela Sverige. Det kan vara allt från medlemsevent som biokvällar och pubrundor till företagsevent med caselösningar, speeddating samt inspirerande föreläsningar.

Årliga konferensen[redigera | redigera wikitext]

Varje år arrangerar DataTjej en av Sveriges största IT-konferenser för kvinnor som studerar IT/data på högskole- och universitetsnivå. [2]DataTjej konferensen flyttas runt varje år bland Sveriges största universitet där syftet är att lära känna kvinnor runt om i landet, nätverka och få inspiration från kvinnor som redan är aktiva i branschen.

Målet med konferensen är att hitta förebilder, få tjejer att fortsätta studera IT/data samt skapa möjligheter att hitta framtida arbetsplatser. Konferensen hjälper till att skapa ett nätverk av kontakter över hela Sverige som är till stor hjälp för att stärka samhörigheten. I det långa loppet kommer detta främja en mer jämställd arbetsplats och IT-branschen blir mer inkluderade.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”DataTjej” (på en-US). DataTjej. http://datatjej.se/. Läst 29 augusti 2017. 
  2. ^ ”DataTjej Konferens” (på en-US). DataTjej Konferens. http://konferens.datatjej.se/. Läst 29 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]