Datatjej

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

DataTjej[1] är en ideell förening som bildades 1998. Kvinnliga studenter i Umeå och Uppsala anordnade den första DataTjej-konferensen i Umeå för att skapa ett tillfälle att lära känna flera kvinnor som studerade IT-inriktade ämnen. Vid det tillfället hade konferensen 20 deltagare. Numera är konferensen DataTjejs största evenemang under året med 120 deltagare.

Oktober 2019 har föreningen över 1700 medlemmar. Målet med föreningen är att skapa ett nätverk mellan kvinnor och icke-binära i alla åldrar som studerar, arbetar eller är intresserade av IT/data. DataTjej arbetar för att uppmuntra och underlätta kontakten mellan kvinnor, icke-binära och näringsliv, såväl som att öka gemenskapen medlemmarna emellan. För att skapa en stark gemenskap mellan medlemmarna arrangerar föreningen evenemang runt om i landet. Exempel på event kan vara biokvällar, pubrundor, föreläsningar eller företagsevenemang med kundlösningar eller "speeddejting".

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

DataTjej vann Womentorpriset 2015 med motivation från juryn att DataTjej gör en stor insats för att attrahera fler kvinnor till IT-branschen och att där ta ledande positioner.[2]

DataTjej blev utsedda till "Bästa organisation 2018" av Womengineer Awards. [3]

Stiftelsen Sveriges Nationaldag utsåg 2019 DataTjej till en av tio organisationer som tilldelades en fana av H.M Konungen på nationaldagen.

Årliga konferensen[redigera | redigera wikitext]

Varje år arrangerar DataTjej en IT-konferens för kvinnor och icke-binära som studerar IT/data på högskole- och universitetsnivå.[4]Konferensen organiseras vid olika universitet i landet. Syftet med konferensen är för medlemmarna att lära känna kvinnor och icke-binära runt om i landet, nätverka och få inspiration från de som redan är aktiva i branschen. Målet med konferensen är att hitta förebilder, få kvinnor och icke-binära att fortsätta studera IT/data samt skapa möjligheter att hitta framtida arbetsplatser.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”DataTjej” (på en-US). DataTjej. http://datatjej.se/. Läst 29 augusti 2017. 
  2. ^ ”Teliachef och Datatjej årets vinnare av Womentorpriset – Womentor”. womentor.se. http://womentor.se/2015/11/teliachef-och-datatjej-arets-vinnare-av-womentorpriset/. Läst 18 oktober 2019. 
  3. ^ vonellen (15 oktober 2018). ”Womengineer Awards blev en succé tack vare er”. Womengineer. http://womengineer.org/2018/10/15/womengineer-awards-blev-en-succe-tack-vare-er/. Läst 18 oktober 2019. 
  4. ^ ”DataTjej Konferens” (på en-US). DataTjej Konferens. http://konferens.datatjej.se/. Läst 29 augusti 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]