Datormus

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Tvåknapparsdatormus med scrollhjul.
Principskiss för en mekanisk datormus:
1. Användaren rör musen och kulan roterar.
2. Två rullar anbringade mot kulan överför rörelsen i X- och Y-led.
3. Perforerade hjul.
4. Infraröda lysdioder lyser genom hålen.
5. Ljuskänsliga sensorer översätter ljuspulserna till musens hastighet i X- och Y-planet.

Datormus (plural datormöss eller datormusar), eller mus, är en enhet som ansluts till en dator, för att möjliggöra förflyttandet av en pekare på en datorskärm. En datormus är således ett exempel på ett pekdon, som i sin tur är en form av inenhet.

En datormus består av ett hölje vars form och storlek är avpassat för att hållas under användarens ena hand. På undersidan finns en mekanisk eller optisk anordning för att läsa av musens rörelser i förhållande till underlaget. På ovansidan finns en eller flera knappar. Musen kopplas vanligtvis till datorn via en PS/2- eller USB-port. För att underlätta förflyttningen av musen i sid- och höjdled används ofta en musmatta. Musmattan ger även bättre precision då datormöss ofta är dåligt anpassade för vissa underlag, exempelvis dukar och blanka ytor.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Den första prototypen av en datormus, designad av Bill English på SRI International utifrån Douglas Engelbarts skisser.

Datormusens teknik har sitt ursprung i den så kallade rullbollen, även kallad styrkula.

Datormusen uppfanns av Douglas Engelbart 1963–1964, då han arbetade på Stanford Research Institute. Denna mus läste av rörelsen med två hjul på undersidan, men fungerade precis som dagens möss i alla riktningar. Engelbart demonstrerade uppfinningen offentligt första gången på "Fall Joint Computer Conference" i San Francisco den 9 december 1968. En film från demonstrationen är tillgänglig på Internet.[1]

Den första serieproducerade musen kom 1970 och var producerad av Computer Displays. Det var en mus med tre knappar, med modellbeteckningen 4-101.[2]

Den svenske uppfinnaren Håkan Lans sägs ibland vara uppfinnaren av musen, men det får ses som en överdrift. Han konstruerade en puck till en digitaliseringsplatta, Hipad, som också serieproducerades under 1970-talet. Dock så hade vanliga möss redan då serieproducerats av Xerox till deras dator Xerox Alto.

Under 1990-talet presenterades förslag om att kalla musen råtta istället, eftersom mus kunde inge obscena associationer.[3]

Idag har den optiska och den laseranvändande varianterna av datormusen nästan konkurrerat ut den tidigare varianten med en mekanisk lösning som bygger på användandet av en kula som roterar då musen sätts i rörelse.

Mus till TV-spel[redigera | redigera wikitext]

Mus finns även som inmatningsenhet för TV-spel. Denna typ av inmatningsenhet finns bland annat till Super NES (SNES-mus) och Dreamcast. Rent tekniskt är det i stort sett ingen skillnad på konstruktionen av en traditionell datormus eller en mus avsedd för användning på en tv-spelskonsol. En avgörande skillnad ligger ofta i utformningen av den kontakt som gör att enheten oftast enbart passar till tillverkarens egna konsoler och inte till konkurrenternas.

Till Playstation 2 och 3 är det möjligt att använda en USB-mus till vissa spel och till den inbyggda webbläsaren.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://sloan.stanford.edu/MouseSite/1968Demo.html.
  2. ^ http://www.mobilepcmag.com/features/2005_03/top100gadgets-5.html
  3. ^ Nya Dataordboken. IDG AB, 1994.