Datumparkering

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sweden road sign C38.svg

Datumparkering innebär att parkering är förbjuden på gatusida med jämna husnummer under jämnt datum. Motsvarande gäller udda nummer under udda datum. Regeln tillämpas i ett antal länder, bland annat i Sverige och annonseras med skyltning enligt nedan.

Som exempel, måndag den 18 juni 2018, är det jämnt datum och alltså, där datumparkering gäller, förbjudet att parkera på den sida av vägen som har jämna adressnummer. Normalt gäller datumparkering på natten och förmiddagen, från midnatt. Parkerar man bilen på kvällen får man tänka på vilket datum som är efter midnatt.

Datumparkeringsregeln finns för att möjliggöra snöröjning samt sand- och lövsopning. Regeln används mest i lite mindre städer. I storstäderna behövs alla platser för de boende, så man skyltar med P-förbud en särskild tid en viss veckodag på dagtid, olika för olika områden.

Skyltning[redigera | redigera wikitext]

Parkeringsförbud i Sverige:
På denna gata. På onsdagar. Udda dagar Jämna dagar zon börjar, (äldre variant) och slutar.
Sweden road sign C35.svg Sweden road sign C35.svg
Onsd 9-15
1 dec – 15 maj
Sweden road sign C36.svg Sweden road sign C37.svg Sweden road sign E20-14.svg

Sweden road sign E20-1.svg

 Datumzon 
Sweden road sign E21-15.svg

Enligt FN:s Konvention om vägmärken och signaler finns märken för det, som ser ut som P-förbud med romersk 1:a "I", eller 2:a "II", inuti. De är tänkta att stå på respektive gatusida. Dessa infördes i Sverige 1 juni 2007. Vanligen används i Sverige numera ett zonmärke med P-förbud med både I och II inuti, som anger att det är datumzon. Tidigare användes zonskylt med texten "Datumzon" istället.

Utanför Sverige[redigera | redigera wikitext]

Datumparkering finns även i andra länder. Reglerna varierar lite. I till exempel Danmark gäller att parkering bara är tillåten på gatusida med jämna husnummer under jämnt datum,[1] alltså motsatt mot Sverige. En förnuftsregel är att undvika att parkera där ingen lokalt boende parkerar.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”datoparkering” (på Danska). denstoredanske.dk. Arkiverad från originalet den 1 september 2014. https://web.archive.org/web/20140901194956/http://www.denstoredanske.dk/Sprog%2C_religion_og_filosofi/Sprog/Fremmedord/d-dh/datoparkering. Läst 1 september 2014. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]