David Duke

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
David Duke, 2008

David Duke, född 1 juli 1950 i Tulsa, Oklahoma [1], är en amerikansk, högerextrem agitatör, författare och före detta politiker som står för vit överhöghet och vit nationalism. Duke var vid 28 års ålder, ledare för rasistiska Knights of the Ku Klux Klan[2]. I sitt författarskap och i sitt opinionbildande fokuserar Duke på att ge spridning åt ZOG-teorin som handlar om att judar kontrollerar regeringar i smyg genom att bland annat äga media. Duke har också band till naziströrelser.

Han var under en mandatperiod invald som demokrat i delstaten Louisianas representanthus och har vid flera tillfällen ställt upp i val till bland annat delstatsguvernör men då aldrig blivit vald. I guvernörsvalet 1990, hans första som republikan, kom han tvåa efter Edwin Edwards och hävdade själv att han vunnit en majoritet av de vita rösterna.

Han dömdes till 15 månaders fängelse år 2003 för postbedrägeri och skattebrott. Duke erkände sig skyldig till att ha lurat egna anhängare på mer än 200 000 dollar.[3]

Duke erhöll i september 2005 ett doktorat i historia från den ukrainska privatakademin Interregional Academy of Personnel Management (MAUP) för en avhandling som behandlar sionism.

Hans bok Den Judiska Rasismen (originaltitel: Jewish Supremacism) gavs ut år 2003 i USA och är antisemitisk och rasistisk. Duke behandlar bland annat ämnen som politiskt och medialt inflytande bland judiska amerikaner, och hur detta inflytande, enligt honom, förstör det amerikanska folkets moral. Duke menar också att den europeiska rasen håller på att gå under genom rasblandning. Han ifrågasätter även att förintelsen ägt rum.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sunday Times Union,USA, 10 november 1991.
  2. ^ Intervju i Playboy, februari 1980.
  3. ^ Nyhetsartikel i New York Times
  4. ^ http://www.corren.se/nYhEteR/?articleId=4637098

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]