David Lane

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För den medicinske forskaren, se David P. Lane

David Lane, född 2 november 1938 i Woden, Iowa, död 28 maj 2007 i Terre Haute, Indiana, var en amerikansk vit nationalist som dömdes till 190 års fängelse för inblandning i mordet på radiomannen Alan Berg 1984. Straffet avtjänades fram till 2007 i Supermax-fängelset ADX Florence i Florence, Colorado. Strax före sin död överfördes han dock till ett federalt fängelse i Terre Haute, Indiana.[1]

Som barn blev Lane influerad av den tyska nazismen och kom att bli medlem i olika rasistiska grupper, exempelvis Ku Klux Klan. Lane deltog i bildandet av terrororganisationen The Order och aktiviteter som denna företog (bland annat mordet på Alan Berg). Lane är mest känd för sitt motto, vilket omnämns som de fjorton orden. Lane var anhängare av teorin om ZOG, och grundade tillsammans med makan Katja Lane och Ron McVan organisationen Wotansvolk.

David Lane är känd för att ha myntat de 14 orden, han har även skrivit en bok som heter Revolution. I den boken finns också de 88 föreskrifterna författade av Lane.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Getaway Driver in Alan Berg Slaying Dies Arkiverad 28 september 2007 hämtat från the Wayback Machine.