David Langton

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

David Langton, född 16 april 1912 i Motherwell i Skottland, död 25 april 1994 i Stratford-upon-Avon i Warwickshire, var en brittisk skådespelare, främst känd som Richard Bellamy i TV-serien Herrskap och tjänstefolk. Han är far till regissören Simon Langton.

Langton gjorde sig ett stort namn på Storbritanniens teaterscener och gjorde flera fantastiska rollprestationer i titelroller i teaterpjäser som till exempel "Macbeth", "Othello" och "Hamlet". 1958 gjorde han rollen som Brick Politt i den första brittiska originaluppsättningen av Tennesse Williams "Katt på hett plåttak" och spelade då mot Rachel Gurney, som flera år senare kom att spela hans hustru Lady Marjorie i TV-serien "Herrskap och tjänstefolk". 1964-1966 spelade han rollen som den bittre och våldsamme George i den brittiska originaluppsättningen av Edward Albees "Vem är rädd för Virginia Woolf?", där han också spelade mot Rachel Gurney.

David Langton skulle egentligen ha skrivit på kontrakt för rollen som M inför den allra första James Bond-filmen "Dr. No" 1962, men hans kontrakt med West End hindrade honom från detta. 1967 spelade han rollen som James Tyrone Sr i en brittisk filmversion av Eugene O'Neils sista pjäs "Lång dags färd mot natt", en roll han belönades med en BAFTA Award för Bästa manliga huvudroll.

Langton avled i april 1994 till följd av en tids hjärtproblem och hedrades med en begravning i sin hemstad Glasgow där Royal Scottish Sackpipe Orchestra framförde "Amazing Grace". David Langton har en liten teater i West End uppkallad efter sig, en teater som idag förvaltas av Langtons sonson.

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]