David Wenham

Från Wikipedia
David Wenham
David Wenham 2014.
David Wenham 2014.
Född21 september 1965 (58 år)
Marrickville, New South Wales, Australien
Utbildad vidWestern Sydney University
Aktiva år1987–
Betydande roller
Faramir i Sagan om de två tornen och
Sagan om konungens återkomst
IMDb SFDb

David Wenham, född 21 september 1965 i Marrickville, New South Wales, australisk skådespelare.[1]

Wenhams har medverkat i flera filmer, bland annat Simone de Beauvoir's Babies (1996) vilken gav honom ett Australian Film Institute-pris. Han spelade också rollen som dykaren Dan Della Bosca i den framgångsrika australiensiska TV-serien SeaChange under 1998 och 1999.

Sett till hans filmer har Wenham haft fler framgångar i Australien än utomlands. Wenham spelade i den kritikerrosade The Boys (1998) baserad på pjäsen med samma namn som hade premiär vid Griffin Theatre Company som i sin tur var baserad på mordet av Anita Cobby. Han har också varit med i filmerna Molokai: The Story of Father Damien (1999) (baserad på Fader Damiens liv), The Bank (2001) och Three Dollars (2005).

Wenham har periodvis medverkat i Hollywood-filmer. Den filmroll som han är internationellt mest känd för är som den fiktive karaktären Faramir, Denethors son, i Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst. Han var även med i Van Helsing där han spelade rollen som Broder Carl mot Hugh Jackman, i Krokodiljägaren som en parkvakt och kort i Moulin Rouge! som Audrey.

Wenham var med i musikvideon för Alex Lloyds singel Brand New Day. Ett porträtt av honom, gjort av målaren Adam Cullen vann Archibald priset 2000.

Han har en dotter, Eliza Jane, tillsammans med sin långtida flickvän Kate Agnew. Han har även blivit hedersdoktor vid Australia Catholic University för sina tjänster inom skådespeleri.

Han har också spelat in sin röst till Lee Sin - "The Blind Monk" i datorspelet League of Legends.

Filmografi (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]