Day-O (The Banana Boat Song)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Day-O (The Banana Boat Song)
OriginalspråkEngelska

Day-O (The Banana Boat Song)" är en traditionell jamaicansk folkvisa. Den blev känd världen över när den spelades in av Harry Belafonte 1956 och är ett av de mest kända exemplen på mentomusik.

Låten handlar om hamnarbetare som arbetar nattskift på fartyg med att lasta bananer. Framåt gryningen vill arbetarna att deras arbete ska räknas upp så att de kan åka hem (detta är betydelsen av texten "Come, Mr Tally Man, tally me banana / Daylight come and me wanna go home.")

Låten var från början en jamaicansk folkvisa och spelades för första gången in under titeln "Day De Light" av den trinidadiske sångaren Edric Connor och hans band Edric Connor and the Caribbeans 1952, på albumet Songs From Jamaica. 1954 spelades låten in av Louise Bennett.

1956 släpptes flera inspelningar av låten: Irving Burgie och William Attaway skrev en egen text till sin version, folksångaren Bob Gibson gjorde en version med folkbandet The Tarriers (i denna version kombinerades melodin med den jamaicanska folkvisan "Hill och Gully Rider"), och Harry Belafonte spelade in en version som nådde femte plats på Billboardlistan 1957. Den skulle komma att bli Belafontes signatursång.

Shirley Bassey gav ut en version 1957 som blev en hit i Storbritannien. Rally i P3 har gjort en svensk version av låten kallad Mr Taliban.