Dazzle Ships

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Dazzle Ships
Studioalbum av Orchestral Manoeuvres in the Dark
Utgivning1983
Inspelat1982
GenreSynth
Längd34:43
SkivbolagTelegraph (Virgin)
ProducentOrchestral Manoeuvres in the Dark och Rhett Davies
Orchestral Manoeuvres in the Dark-kronologi
Architecture & Morality
(1981)
Dazzle Ships
(1983)
Junk Culture
(1984)

Dazzle Ships är ett album från 1983 av popgruppen Orchestral Manoeuvres in the Dark. Albumet avvek tydligt från den framgångsrika föregångaren Architecture & Morality genom att frångå den melodiska popmusiken och istället utveckla det experimentella och elektroniska. Man började utforska digitala samplingssyntesizers (emulatorer) samt intensifierade bruket av analoga syntesizers och den så kallade Mellotronen, samtidigt som man använde sig av ljudeffekter från kortvågsradioapparater och enklare elektroniska leksaker. Texterna kretsade kring det kalla kriget, automatiserad massproduktion, det teknokratiska tänkandet och faran i den okritiska tilliten till det framväxande datorsamhället och genteknologin (Frankensteins-monster-komplexet).

Trots att den experimentella musikformen gjorde albumet till en relativt medioker försäljningsframgång har Dazzle Ships nått en viss status som milstolpe inom den seriösare synthmusiken och visas ofta stor aktning från kritiker.

Konvolutet avbildar ett så kallat vorticistiskt kamouflagemönster som användes på örlogsfartyg under första världskriget. På denna tid identifierades skepp med blotta ögat i stället för på elektronisk väg, och de brutna geometriska formerna gjorde det i det närmaste omöjligt att bedöma ett fartygs storlek, kurs och hastighet, oavsett vilket färgfilter som lades över bilden.

Konvolutet var i de första utgåvorna genombrutet på så vis att en rad centimeterstora hål i ytterkonvolutet gjorde innerpåsens tryck synligt.

Låtlista[redigera | redigera wikitext]

Sida 1

 1. "Radio Prague" – 1:18
 2. "Genetic Engineering" – 3:37
 3. "ABC Auto-Industry" – 2:06
 4. "Telegraph" – 2:57
 5. "This Is Helena" – 1:58
 6. "International" – 4:25

Sida 2

 1. "Dazzle Ships (Parts II, III & VII)" – 2:21
 2. "The Romance Of The Telescope" – 3:27
 3. "Silent Running" – 3:34
 4. "Radio Waves" – 3:45
 5. "Time Zones" – 1:49
 6. "Of All The Things We've Made" – 3:27