de Havilland Ghost

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
De Havilland Ghost
RAF Museum Cosford - DSC08654.JPG
TypJetmotor
Tillverkarede Havilland
Första körning2 september 1945
Användningde Havilland Venom
de Havilland Comet
Saab 29 Tunnan
Data
Längd3 073 mm
Diameter1 346 mm
Vikt1 006 kg
KompressorCentrifugalkompressor
Brännkammare10
TurbinEnstegs axialturbin
BränsleFlygfotogen
Prestanda
Dragkraft19,7 – 22,9 kN
Kompression4,5:1
Luftflöde37,5 kg/s

de Havilland Ghost, även känd som Halford H-2, var en jetmotor konstruerad av Frank Halford och tillverkad av de Havilland. Det var den första jetmotor som användes i kommersiell passagerartrafik av BOAC. Den har också använts i jaktflygplanen de Havilland Venom och Saab 29 Tunnan.

Arbetet på motorn påbörjades 1943 när de Havilland började projektera passagerarflygplanet Comet. Motorn de Havilland Goblin som byggdes för Gloster Meteor var för svag för ett så stort flygplan, men eftersom det fanns plats för en större motor konstruerade Halford en uppskalad version med nästan dubbelt så mycket dragkraft. Motorn blev färdig 1945, flera år före Comet. Därför planerade man att använda motorn i en förbättrad version av de Havilland Vampire kallad Venom. Även SAAB blev tidigt intresserade av motorn för det projekt som skulle komma att bli J 29 Tunnan.

Trots att Ghost-motorn konstruerades för Comet så blev den bara en interimslösning i väntan på att Rolls-Royce Avon skulle bli tillgänglig.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, de Havilland Ghost, tidigare version.