Hoppa till innehållet

De magnifika Ambersons

Från Wikipedia
De magnifika Ambersons
(The Magnificent Ambersons)
De magnifika Ambersons
De magnifika Ambersons
GenreDramafilm
RegissörOrson Welles
ProducentOrson Welles
ManusOrson Welles
Baserad påDe magnifika Ambersons av Booth Tarkington
SkådespelareJoseph Cotten
Dolores Costello
Anne Baxter
Tim Holt
Agnes Moorehead
Ray Collins
Erskine Sanford
Richard Bennett
BerättareOrson Welles
FotografStanley Cortez
KlippningRobert Wise
DistributionRKO Pictures
PremiärUSA 10 juli 1942 (USA)
Speltid88 minuter
(148 minuter, oklippt)
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

De magnifika Ambersons (engelska: The Magnificent Ambersons) är en amerikansk dramafilm från 1942 med manus och regi av Orson Welles. Det var Welles andra film och han agerar själv berättarröst i den. Filmen är en filmatisering av Booth Tarkingtons roman De magnifika Ambersons från 1918. I huvudrollerna ses Joseph Cotten, Dolores Costello, Anne Baxter, Tim Holt, Agnes Moorehead och Ray Collins. Filmen nominerades till fyra Oscars och finns sedan 1991 upptagen i National Film Registry.[1]

I en fiktiv stad i Indianapolis huserar den förmögna familjen Amberson. Isabel Amberson gifter sig med Wilbur Minafer, trots att hon älskar Eugene Morgan. Isabel och Wilbur får en son, George som växer upp till en bortskämd odåga. När Wilbur dör försöker den nu mycket rike Eugene åter ta kontakt med Isabel, något George gör allt för att stoppa.

Den version av filmen som RKO lanserade skiljde sig ifrån Welles ursprungliga idé, då den var 40 minuter kortare och hade ett lyckligare slut. Orson Welles var mycket kritisk till nedkortandet av filmen, och menade att filmbolaget förstört hans film.[2] De bortklippta scenerna finns inte bevarade.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]