Decimaltecken

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Decimalpunkt)
Hoppa till: navigering, sök
Decimaltecken i olika länder:
Decimalkomma — Grön
Decimalpunkt — Blå
Östarabiska siffror — Röd
Okänd — Grå

Decimaltecken används för att skilja på heltalsdelen och decimaldelen i ett tal. I svenska och de flesta andra språk används kommatecken som decimaltecken.

I vissa andra länder (USA, Mexiko, Storbritannien, Australien och ett flertal länder i Asien), används istället punkt (.) eller ibland en halvhög punkt (·)[1], då främst i engelskspråkig, vetenskaplig litteratur. Den halvhöga punkten är inte att föredra då den lätt kan förväxlas med ett multiplikationstecken.

Exempel

Talet pi avrundas ofta till 3,14.
Pi approximately equals 3.14 (3·14).

Ett decimaltecken ska skrivas tätt intill de siffror det hör:

674,56

inte

674 , 56

Decimaltecken och tusentalsavgränsare[redigera | redigera wikitext]

Valet av decimaltecken påverkar i sin tur valet av tusentalsavgränsare. En tusentalsavgränsare delar in stora tal i siffergrupper om tre för att öka läsbarheten. Länder med decimalpunkt använder oftast komma som tusenseparator, exempelvis 1,000.5 för tusen och en halv. Länder med decimalkomma tusenseparerar vanligen med mellanslag, exempelvis 1 000,5. Dock förekommer även separering med punkt, som i 1.000,5.

Bristen på enhetlighet skapar osäkerhet. Det är omöjligt att avgöra om 1,234 är ett tal strax över tusen eller strax över ett utan att veta om kommat är decimaltecken eller tusentalsavgränsare. För tal som 1.234 gäller förstås samma osäkerhet. Siffervärden som flyttas mellan språkområden eller som skrivs ut med ett datorprogram inställt för ett främmande språkområde kräver därför extra uppmärksamhet för att med säkerhet kunna tolkas rätt.

Utelämnandet av entalsnolla i decimaltal mindre än 1[redigera | redigera wikitext]

Vid decimaltal som är mindre än 1 utelämnas ibland entalsnollan, istället skrivs endast decimaltecknet följt av decimalsiffrorna. Detta förekommer främst i engelskspråkig text, inte på svenska.

Författare bör vara medvetna om att missförstånd kan uppstå, varför nollan bör skrivas ut.

American Psychological Association (APA) rekommenderar utelämning av entalsnollan endast för statistik som inte kan överstiga 1 (exempelvis sannolikheter eller korrelationer)[2]:

p < .05
r = −.64

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Se till exempel den medicinska tidskriften The Lancet (http://www.download.thelancet.com/flatcontentassets/authors/artwork-guidelines.pdf[död länk])
  2. ^ Publication Manual of the American Psychological Association (6th ed.), s. 113. American Psychological Association, 2010