Deep Blue (schackdator)

Från Wikipedia
Schackdatorn Deep Blue, fotograferad på Computer History Museum i Mountain View, Kalifornien.

Deep Blue är en schackdator som IBM har utvecklat.

Utvecklingen[redigera | redigera wikitext]

Datorn hade en mycket kraftfull hårdvara. Ett team arbetade med projektet under åren 1990–1997, varefter projektet lades ned.

Första matchen mot Kasparov[redigera | redigera wikitext]

Det är den första dator som vunnit ett schackparti mot en regerande världsmästare, vilket den gjorde mot Garri Kasparov den 10 februari 1996.

Andra matchen mot Kasparov[redigera | redigera wikitext]

Deep Blue uppgraderades och i maj 1997 vann den en match om sex partier mot Kasparov i New York med siffrorna 3½–2½. Kasparov vann det första partiet, och Deep Blue vann partierna 2 och 6. Övriga partier slutade i remi. Enligt Murray Campbell, en IBM-ingenjör, var det avgörande 44:e draget i slutet av första matchen resultatet av en bugg.[1] Kasparov krävde en returmatch, då han var övertygad om att datorn under matchen använt mänsklig hjälp. Emellertid packades Deep Blue ihop efter matchen, för att aldrig användas mer i schacksammanhang.

Ett BBC-program, som fick tillträde till IBM:s lokaler, visade att den ena delen av datorn stod inkopplad i ett av datorrummen. Enligt en av programmerarna finns den andra Deep Blue-modulen på nationalmuseet Smithsonian Institution i Washington, D.C..

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]