Deichmanske bibliotek

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Deichmanske bibliotek i Oslo.

Deichmanske bibliotek är Oslos kommuns bibliotek och Norges största folkbibliotek. Det grundades 1785 och är ett av Norges äldsta bibliotek. Dörrarna öppnades den 12 januari 1785. Grundplåten till boksamlingen var Carl Deichmans böcker, som biblioteket fick genom ett testamente.

Biblioteket har alltid varit öppet för stadens invånare, och de äldsta låneprotokollen visar att det användes flitigt. Eftersom bibliotekarien Jacob Rosted också var rektor vid Katedralskolan blev det år 1802 bestämt att samlingen skulle flyttas till skolbyggnaden och ställas upp tillsammans med skolans bibliotek.

Deichmanske bibliotek blev stående som en del av skolbiblioteket fram till mitten av 1800-talet, då det fick egna lokaler. Biblioteket fick även en egen bibliotekarie, Gerhard Magnus.

Under Haakon Nyhuus var Deichmanske bibliotek ledande i Norden. Under 1930-talet blev den klassiska huvudbyggnaden uppförd. Planläggningen av det nya Deichmanske bibliotek på Vestbanen är i full gång, och har i flera år väntat på ett avgörande stadsstyrebeslut.

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Niels Johan Ringdal. By, bok og borger (1985)
  • Ernst Bjerke. Bibliotheca scholæ osloensis (2002). (om Katedralskolans bibliotek)