Delfin Quishpe

Från Wikipedia
Delfin Quishpe
Delfin Quishpe, 2012.
FöddDelfín Quishpe Apugllón
4 december 1977 (46 år)
Cantón Guamote, Ecuador
Andra namnDelfin hasta el fin
Medborgare iEcuador
SysselsättningSångare, politiker, singer-songwriter
Befattning
Borgmästare, Cantón Guamote (2019–2023)
Politiskt parti
Pachakutik
Barn2
Redigera Wikidata

Delfin Quishpe, född december 1977 i Guamote, Ecuador, är en ecuadoriansk sångare och internetfenomen som gjort sig känd för något han själv kallar "Andinsk techno-folklore". Quishpes sång "Torres Gemelas" (Twin Towers) har i Latinamerika blivit ett internetfenomen och är den låt som har fått mest uppmärksamhet.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Delfin föddes i staden San Antonio i regionen Guamote, Ecuador.

År 2003 spelade han in sitt andra album "El Gallito". Det innehöll låtar som: El Gallito Bandido, El Delfincito, Cuando me Vaya och Cuaya Huay. Ett år senare skapade han sin första video, samma som lades upp på internet.

Delfin berömmelse inleddes i december 2006 då hans låt Torres Gemelas (Twin Towers) lades upp Youtube. Den 4 januari 2007, hade låten redan lyssnats av 250.000 människor, och av den 24 mars, hade flera exemplar av videon på Youtube över en miljon visningar och tusentals kommentarer. [1][2]

Låten "Torres Gemelas (Twin Towers) har en tragisk text som handlar om att Delfin förlorat sin älskade en i terroristattacken den 11 september. På grund av den kitchiga och lågbudget-liknande karaktären på sången liksom musikvideon har "Torres Gemelas" kommit att bli ett internetfenomen i Latinamerika och Spanien.

I april 2010 publicerade Quishpe den pro-israeliska sången "En tus Tierras bailare" med de två peruanska "You-tube stjärnorna" Wendy Sulca och Tigresa del Oriente. Låten, som följer samma stil som "Torres Gemelas", fick snabbt uppmärksamhet i Latinamerikansk media och hade på mindre än en månad mer än en miljon träffar samtidigt som den omdebatterats i en rad tv-program och tidningar.[3] Låten har senare kallats "Youtubes We Are The World" av Calle 13-sångaren Residente. [4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]