Deloitte

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Deloitte Touche Tohmatsu Limited
Deloitte-logo-black.svg
Typ Privat aktiebolag
Huvudkontor USA New York, NY, USA
Nyckelpersoner David Cruickshank
Styrelseordförande
Punit Renjen
Vd
Bransch Revisionsbyrå Konsultföretag
Produkter Revision
Redovisning
Riskhantering
Skatterådgivning
Förvärv, samgåenden och avyttringar
Finansiell rådgivning
Business Consulting
Management consulting
Antal anställda > 225 000 – 2015
Historia
Grundat 1845
Grundare William Welch Deloitte
Ekonomi
Omsättning $ 35,2 miljarder
Övrigt
Webbplats Deloitte
Fotnoter Siffror från 2015.[1]

Deloitte Touche Tohmatsu Limited (kallas enbart Deloitte), är ett multinationellt Revisions- och konsultföretag som räknas till "big four", tillsammans med konkurrenterna PwC, EY och KPMG.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Internationellt är Deloitte ett av världens största affärsnätverk med sina cirka 225 000 anställda. Deloitte har dock en lång historia av sammanslagningar av olika byråer bakom sig för att nå dagens position. Företaget brukar räkna sitt ursprung till tre olika byråer.

1845 grundade William Welch Deloitte en liten revisionsbyrå i centrala London. Deloitte kom att bli den första person någonsin att bli utnämnd till revisor i ett publikt bolag. 1880 flyttade Deloitte till New York för att öppna ett kontor. Under årens lopp har Deloitte fusionerats med flera mindre byråer, den största fusionen ägde rum 1952 då Deloitte, Haskins & Sells bildades efter ett samgående med den internationella revisionsbyrån Haskins & Sells.

Den andra revisionsbyrån som Deloitte räknar som en av sina tre ursprungliga är Touche Ross som bildades 1969 genom en sammanslagning av ett par internationella byråer.

Tohmatsu Awoki & Co, den tredje av Deloittes ursprungliga byråer, grundades i Japan 1968 av en före detta amiral och slogs samman med Touche Ross redan 1975.

1989 ägde den sista stora fusionen rum då Deloitte och Touche Ross amerikanska byråer gick samman. De flesta, dock inte alla, av de båda nätverkens internationella byråer följde exemplet och gick samman i olika länder runt om i världen. Deloitte har sedermera valt att förkorta sitt namn till dagens Deloitte.[2]

Deloitte i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Svenska Deloitte räknar sin historia bak till 1925 då Börje Dahlgren bildade sin revisionsbyrå med samma namn. Efter ett par fusioner med andra små och medelstora byråer bildades TRG Revision 1984 som sedermera blev medlemmar i internationella Deloitte Touche Tohmatsu och bytte namn till Deloitte i slutet av 90-talet.

Vid Arthur Andersens internationella kollaps övertog Deloitte stora delar av Andersens svenska rörelse. Arthur Andersens tidigare vd Hans Pihl tog då över vd–rollen hos Deloitte. Idag arbetar Deloitte med kvalificerade revisionstjänster, analys och affärsrådgivning. Jan Berntsson är vd för Deloitte Sverige. Det svenska huvudkontoret ligger i kvarteret Taktäckaren i Vasastan i Stockholm.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Deloittes ursprungliga verksamhet var revision men med åren har företaget utvecklat sitt tjänsteutbud. Deloitte erbjuder i Sverige för närvarande tjänster inom följande områden.[3]

  • Audit är den avdelning som erbjuder och revisions- och redovisningstjänster. Inom Audit finns flera underavdelningar, bland annat ERS som arbetar med internrevision och revision av informationssäkerhet, samt BPS som erbjuder interimslösningar och projektstöd för ekonomiavdelningen.
  • Consulting är Deloittes konsultdel och erbjuder tjänster inom management, strategi, IT och outsourcing.
  • Tax är den avdelning inom Deloitte som arbetar med skatterådgivning. Avdelningen blev 2013 utnämnd till Sveriges bästa enligt Global International Tax Review.[4]
  • Financial Advisory jobbar med värderingar, förvärv, avyttringar, fusioner och andra tjänster inom corporate finance.

Några av Deloittes Sveriges klienter år 2016/17 är:[5]

Samarbete med högskolor och universitet[redigera | redigera wikitext]

Företaget är en av de främsta medlemmarna, benämnda Capital Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och nära samarbetar med den vad gäller utbildning och forskning.[6]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”About Deloitte”. Deloitte.com. http://www2.deloitte.com/global/en/pages/about-deloitte/articles/about-deloitte.html. 
  2. ^ ”Deloitte history”. Deloitte AB. http://www.deloitte.com/view/en_GX/global/about/overview/history/index.htm. 
  3. ^ ”Deloitte”. Deloitte AB. http://www.deloitte.se. 
  4. ^ ”Deloitte är Tax Firm of the Year”. Realtid.se. http://www.realtid.se/deloitte-ar-tax-firm-year. Läst 22 augusti 2016. 
  5. ^ ”Client List as of Jan 1 2011 - Deloitte”. Deloitte. http://www.ad.se. 
  6. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014.