Demografiska databasen

Från Wikipedia
Version från den 14 mars 2015 kl. 00.01 av Maundwiki (Diskussion | Bidrag) (fixad wikilänk troligen?)
Demografiska databasen i Jörn

Demografiska databasen (DDB) är en särskild enhet vid Umeå universitet. Enheten producerar och tillgängliggör befolkningsdatabaser med historisk information främst baserad på svenska kyrkböcker från 1700- och 1800-talen. Verksamheten är inriktad på två huvudområden, dataproduktion och forskning: Dataproduktion omfattar insamling, registrering och systemuppläggning av historiskt demografiskt forskningsmaterial i större relationsdatabaser. Forskning inkluderar även metodutveckling, forskarservice, seminarier, gästforskarverksamhet, konferenser m.m. Databasen tillhör de mest informationstäta demografiska databaserna. Där finns individuppgifter från kyrkoböcker i Norrlands inland, Skellefteå, Sundsvall och Linköping från cirka 1600-1900 och motsvarande fyra-fem procent av Sveriges befolkning. I databasen finns också demografiska data från svenska Sapmi (samernas land) från 1750-1900.

Kort historik

Verksamheten startade 1973 med Riksarkivet som huvudman och inrättades 1978 som en särskild enhet vid Umeå universitet. Målet var att digitalisera innehållet i äldre kyrkböcker för att göra dessa tillgängliga för forskning. För Riksarkivet var det angeläget att skydda det oersättliga arkivmaterialet från fortsatt slitage. Verksamheten har efter hand utvecklats och finns idag på fyra platser; Umeå, Haparanda, Jörn och Karesuando. Forsknings- och utvecklingsenheten återfinns i Umeå medan övriga orter utgör produktionsenheter. Totalt har enheten idag drygt sjuttio anställda.

I DDB: s organisation ingår också Centrum för befolkningsstudier (CBS) som är en tvärvetenskaplig centrumbildning av svenska och internationella forskare och forskargrupper inom bland annat historia, kulturgeografi, medicin[förtydliga] och statistik. Dessa har befolkningsforskningen gemensamt och att flera letar svar på sina frågor i den demografiska databasen.

Släktforskningsresurs

Den demografiska databasen utgör ett värdefullt redskap i olika typer av forskning, inte minst vid släktforskning. Verktyget Indiko, som är tillgängligt via Internet, kan användas för att söka i Demografiska databasens befolkningsdatabas Popum. Med detta verktyg kan information kring individer ur valda kohorter hämtas. Syftet med Indiko är att ge möjlighet att på ett enkelt sätt söka information kring individer i ett svenskt historiskt källmaterial från främst 1800-talet, följa dessa individer och deras familjer över tid och generationer, samt ge en introduktion till Demografiska databasens material. Det är också möjligt att söka direkt i de olika källorna och återskapa sidor ur dessa.

Se även

Externa länkar