Den demokratiske terroristen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den demokratiske terroristen
FörfattareJan Guillou
LandSverige Sverige
GenreSpionroman
FörlagNorstedts Förlag
Utgivningsår1987
HuvudpersonerCarl Hamilton
Del i serie
Ingår i serieCoq Rouge
Del2
Föregås avCoq Rouge
Efterföljs avI nationens intresse

Den demokratiske terroristen är den andra romanen av Jan Guillou om den svenska underrättelseofficeren Carl Hamilton, utgiven 1987. Romanen filmatiserades senare (1992), och är regisserad av Pelle Berglund som även regisserade Täcknamn Coq Rouge (1989). En av romankaraktärerna från Den demokratiske terroristen, Mouna Al-Husseini, är huvudfigur i Guillous bok Madame Terror (2006).

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den västtyska underrättelsetjänsten har fått ett mycket hett tips om att en terroristgrupp planerar ett attentat i Sverige. Den svenske underrättelseofficeren Carl Hamilton får i uppdrag att, med sitt eget förflutna i vänsterkretsar som grund, infiltrera en terroristgrupp inom tyska Röda armé-fraktionen. Infiltrationen underlättas av att terroristerna känner till Hamiltons vänstersympatier, men frågan är om inte Hamilton börjar sympatisera lite väl mycket med sina nya vänner.

Uppdraget tvingar Hamilton att delta i aktioner som han inte är särskilt bekväm med, bland annat bankrån. Han skickas också till Mellanöstern tillsammans med två av gruppens medlemmar för att skaffa kraftfulla vapen som ska användas vid kommande attentat. Den resan kommer att sätta bestående spår inte bara på hans kropp utan också i en vänskap med PLO-officeren Mouna.

Film[redigera | redigera wikitext]

Romanen filmatiserades som Den demokratiske terroristen (1992) med Stellan Skarsgård i huvudrollen.