Den eldröda bokstaven

Från Wikipedia
Den eldröda bokstaven
Roman
Omslaget på bokens första upplaga från 1850.
Omslaget på bokens första upplaga från 1850.
FörfattareNathaniel Hawthorne
OriginaltitelThe Scarlet Letter
OriginalspråkEngelska
LandUSA USA
Ämne1600-talet
Utgivningsår1850
För andra verk med detta namn, se The Scarlet Letter (olika betydelser).

Den eldröda bokstaven (originaltitel The Scarlet Letter) är den amerikanske författaren Nathaniel Hawthornes mest kända verk och anses vara en av de främsta romanerna inom amerikansk litteratur.[1] Boken publicerades 1850 och handlar om den unga kvinnan Hester Prynne som får bära en eldröd bokstav för att symbolisera sin synd.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Hester Prynne lever i Boston under 1600-talet och puritanismen regerar i staden. När hon föder ett utomäktenskapligt barn tvingas hon sy fast ett rött A på sina kläder, som en symbol för hennes synd. Trots oändliga försök att få Hester att berätta vem barnets far är avslöjar hon aldrig hans namn och bär därför skammen ensam med sitt barn. Hon accepterar följderna av sitt handlande men underkastar sig aldrig. Istället använder hon sig av sitt straff för att visa upp sina skickligheter inom sykonsten och försörjer sig sedan stolt på detta yrke.

Bokstaven A[redigera | redigera wikitext]

Till att börja med symboliserar bokstaven på Hesters bröst hennes synd och står då för adultery, det engelska ordet för äktenskapsbrott. Men med tiden ändras dess betydelse allteftersom Hester växer och förändras. När hon uttrycker sig med nål och tråd ändras meningen till artist (konstnär) och utvecklas sedan vidare till able (kunnig) då hon tar hand om, och försörjer sig själv [2]. Mot slutet av boken uppenbarar sig ett A på himlen som av samhället anses stå för angel (ängel). Hester har då, på grund av sättet hon hanterat sina motgångar, antagit en närapå änglalik status för läsaren, även om samhället hon bor i inte kan se det lika tydligt.

Karaktärer baserade på verkliga människor[redigera | redigera wikitext]

Flera karaktärer i romanen baseras på riktiga människor. Ett exempel är Ann Hibbins, en påstådd "häxa" vars namne avrättades för häxeri i Boston 1656 [3].

Filmatiseringar[redigera | redigera wikitext]

Det har gjorts mängder av filmatiseringar av Den eldröda bokstaven, där några av de mest kända är stumfilmen från 1917 [4] och filmen från 1995 med Demi Moore i huvudrollen [5].

2010 släpptes även den Golden Globe-nominerade [6] filmen Easy A, en romantisk komedi om en ung kvinna i nutidens samhälle som plötsligt befinner sig i en situation inte helt olik Hester Prynnes.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]