Den gäckande skuggan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Poster - Thin Man, The 02.jpg

Den gäckande skuggan, original The Thin Man, är en amerikansk film från 1934 efter en bok med samma namn av författaren Dashiell Hammett. Filmen är regisserad av W.S. Van Dyke, och i huvudrollerna ses William Powell och Myrna Loy.

Handling[redigera | redigera wikitext]

William Powell spelar den mycket skarpsinnige detektiven Nick Charles, som sedan sitt giftermål med sin kamratliga fru Nora Charles, spelad av Myrna Loy, låtit sitt detektivarbete ligga i träda under de senaste fyra åren. Dottern till en gammal vän, Dorothy Wynant, spelad av Maureen O'Sullivan kommer i kontakt med Nick under ett nattklubbsbesök Nick och Nora företar och lyckas då få Nick att återta sin gamla roll som detektiv för att leta efter sin gamle vän, Dorothys försvunna fader Clyde Wynant.

Karaktärisering[redigera | redigera wikitext]

Filmens framgång bland biobesökarna berodde på de avspända förhållandet mellan de två huvudpersonernas, det lättsamt komiska raljerandet, de knasiga fysiska skämten, hunden Asta och - förstås - det ständiga drickandet. Nora var dessutom ett kvinnoideal som den perfekta, förstående kamrathustrun.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]