Den gäckande skuggan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den gäckande skuggan
(The Thin Man)
Den gäckande skuggan
Genre Komedi, kriminalfilm
Regissör W.S. Van Dyke
Producent Hunt Stromberg
Manus Albert Hackett, Frances Goodrich baserat på Dashiell Hammetts bok Den gäckande skuggan
Skådespelare William Powell
Myrna Loy
Maureen O'Sullivan
Nat Pendleton
Minna Gombell
Originalmusik William Axt
Produktionsbolag Metro-Goldwyn-Mayer
Premiär 1934
Speltid 93 minuter
Land USA
Språk Engelska
IMDb SFDb

Den gäckande skuggan (original: The Thin Man), är en amerikansk film från 1934 i regi av W.S. Van Dyke. Filmen är baserad på boken med samma namn av författaren Dashiell Hammett. Huvudrollerna spelas av William Powell och Myrna Loy.

Handling[redigera | redigera wikitext]

William Powell spelar den mycket skarpsinnige detektiven Nick Charles, som sedan sitt giftermål med sin kamratliga fru Nora Charles, spelad av Myrna Loy, låtit sitt detektivarbete ligga i träda under de senaste fyra åren. Dottern till en gammal vän, Dorothy Wynant, spelad av Maureen O'Sullivan kommer i kontakt med Nick under ett nattklubbsbesök Nick och Nora företar och lyckas då få Nick att återta sin gamla roll som detektiv för att leta efter sin gamle vän, Dorothys försvunna fader Clyde Wynant.

Karaktärisering[redigera | redigera wikitext]

Filmens framgång bland biobesökarna berodde på de avspända förhållandet mellan de två huvudpersonernas, det lättsamt komiska raljerandet, de knasiga fysiska skämten, hunden Asta och - förstås - det ständiga drickandet. Nora var dessutom ett kvinnoideal som den perfekta, förstående kamrathustrun.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]