Hoppa till innehållet

Den gula bilen

Från Wikipedia
Den gula bilen
GenreThriller
RegissörArne Mattsson
ProducentGeorg Eriksson
ManusFolke Mellvig
SkådespelareKarl-Arne Holmsten
Ulla Strömstedt
Nils Hallberg
Barbro Kollberg
Semmy Friedmann
Kotti Chave
OriginalmusikTorbjörn Iwan Lundquist
FotografBertil Wiktorsson
KlippningCarl-Olov Skeppstedt
Premiär29 juli 1963
Speltid95 minuter
LandSverige
SpråkSvenska
FöregångareVita frun
IMDb SFDb Elonet

Den gula bilen är en svensk thrillerfilm från 1963 i regi av Arne Mattsson.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Under en turistresa till utlandet blir passagerarna på bussen vittnen till ett mordförsök på landets president Hurkas. En person i turistgruppen har bevismaterial mot attentatsmännen, och mördas när bussen når Sverige. En av passagerarna, Kerstin, ser hur gärningsmannen plockas upp i en gul Mercedes, och blir därmed ett vittne som behöver tas om hand; hon kidnappas och låses in på ett mentalsjukhus. Privatdetektiven Hillman som var med på turistresan tar upp jakten och lyckas rädda henne.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen hade premiär på biograferna Sergel-teatern, Roxy och Victoria i Stockholm den 29 juli 1963.[1] Den ingår i en serie av författaren Folke Mellvigs Hillman-deckare som har filmats av Arne Mattsson. Filmen har visats vid ett flertal tillfällen i SVT, bland annat 1990, 1994, 1995, 1998 och i maj 2024. De tidigare filmerna hette Damen i svart, Mannekäng i rött, Ryttare i blått och Vita frun.

Bilen som användes i filmen, en gul Mercedes-Benz 300 årsmodell 1954 med soltak, var ursprungligen svart. Filmen var tänkt att produceras som färgfilm, men av ekonomiska skäl blev den svart-vit. Bilen är fortfarande (2023) gul.[2] Filmbolaget ägde bilen den 30 mars 1963 till den 5 december samma år.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Musik i filmen[redigera | redigera wikitext]

DVD[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD 2009 och i samlingsboxarna 5 Hillman klassiker 2003, Privatdetektiv Hillman box 2010 och Den stora Hillmanboxen 2018.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]