Den helige Johannes Döparens dag

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den helige Johannes Döparens dag
Guido Reni 040.jpg
Typ Kristen helg
Datum 24 juni, i Sverige varierande.
Geografi och firare Kristna i flera länder.
Traditioner Gudstjänster

Den helige Johannes Döparens dag är en kristen helgdag i kyrkoåret som tillägnas minnet av Johannes Döparens födelse, och firas sex månader före jul. Dagen infaller den 24 juni, med undantag av Sverige sedan 1953, där den infaller lördagen närmast 24 juni.

Dagen firas i[ifrågasatt uppgift] många katolska länder och i Sverige och Finland. Den har sedan 1834, officiellt sedan 1977, firats som Québecs nationaldag. I Sverige firades tidigare midsommardagen på denna dag. Dagen kallas Sankt Hansdag i Danmark och Norge och Johannistagtyska.

Att Johannes Döparen föddes vid denna tid på året anses grundat på ett stycke i Lukas evangelium där det nämns att Johannes föddes sex månader före Jesus. Seden att fira denna högtid upptogs på 400-talet, omkring ett sekel efter det att man börjat fira Jesu födelse i juletid.

Den helige Johannes Döparens dag är en av kyrkoårets äldsta helgdagar, då minnet av Johannes Döparens födelse firats den 24 juni, sex månader före jul. I Sverige har denna helgdag sedan 1953 flyttats till närmaste lördag.

Dagen i Svenska kyrkan[redigera | redigera wikitext]

Dagen infaller i Svenska kyrkan den söndag som infaller 21-27 juni[ifrågasatt uppgift]. Dagens liturgiska färg är vit.

Från det att dagen, med temat "Skapelsen och Frälsningen", flyttades till en lördag 1953 utgör den tillsammans med söndagen en dubbelhelg. Sedan 2003 års evangeliebok har dubbelhelgen givits ett nytt innehåll även för söndagen, så att lördagen ägnas åt skapelsen och söndagen åt frälsningen.

Temat för dagens bibeltexter enligt evangelieboken är Den Högstes profet, och en välkänd text är den text ur Lukasevangeliet, där Sakarias får beskedet att han på ålderns höst ska få en son.

De här bibelställena är de texter som enligt evangelieboken används för att belysa dagens tema: Den 24 juni har alla som heter Johannes namnsdag.

Första årgången
Andra årgången
Tredje årgången
Psaltarpsalm
Jes 49:1-2
Apg 19:4
Luk 1:5-17
Jer 22:1-4
Apg 13:16-25
Luk 1:57-66
Jes 42:5-9
Apg 10:37-38
Luk 1:67-80
Ps 96

Föregående dag i evangelieboken är Midsommardagen, och efterföljande dag är Den helige Mikaels dag.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]