Den lilla butiken

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den lilla butiken
(The Shop Around the Corner)
Den lilla butiken
GenreRomantisk komedi
RegissörErnst Lubitsch
ProducentErnst Lubitsch
ManusMiklós László (pjäs), Samson Raphaelson
SkådespelareJames Stewart
Margaret Sullavan
Frank Morgan
OriginalmusikWerner R. Heymann
DistributionMGM
Premiär1940
Speltid99 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Den lilla butiken (originaltitel: The Shop Around the Corner) är en amerikansk romantisk komedi från 1940 i regi av Ernst Lubitsch. Filmen är baserad på Miklós Lászlós pjäs Parfumerie. I huvudrollerna ses James Stewart och Margaret Sullavan. Den blev tillagd till National Film Registry 1999.[1] Historien har filmatiserats ytterligare två gånger; Butik med musik (1949) och Du har mail (1998).

Handling[redigera | redigera wikitext]

I Budapest arbetar Alfred (James Stewart) och Klara (Margaret Sullavan) tillsammans i en liten butik. Klara är nyanställd och Alfred är firmans äldste anställde näst chefen Hugo Matuschek (Frank Morgan). Klara och Alfred gillar inte alls varandra, men vad de inte vet är att de båda är varandras okända romantiska brevvän. När Alfred väl får veta vem hans brevvän är bestämmer han sig för att hålla god min. Samtidigt tycker sig Alfred märka en attitydförändring från chefen Hugo Matuschek som börjat anförtro sig åt den inställsamme Ferencz Vadas (Joseph Schildkraut). Matuschek misstänker att Alfred har en kärleksaffär med hans fru och avskedar honom. Det visar sig senare att det är Ferencz som går bakom ryggen på Matuschek. Den förkrossade Matuschek utser då Alfred till ställföreträdande chef för butiken. Förhållandet mellan Alfred och Klara blir också allt mer hjärtligt.

Rollista[redigera | redigera wikitext]

Margaret Sullivan, James Stewart och Frank Morgan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ L.S.A., List of C.F.R. Sections Affected. National Archives of the United States. 2003. sid. 94. https://books.google.se/books?id=bsb4x8N7LPYC&pg=PA94&lpg=PA94&dq=the+shop+around+the+corner+national+film+registry&source=bl&ots=InWDKOaltP&sig=YhnQQsgelKEqRAWkCFKhEDrpAm0&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwi6s4PM0-TRAhXC1ywKHdRvBC44ChDoAQg0MAQ#v=onepage&q=the%20shop%20around%20the%20corner%20national%20film%20registry&f=false 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]