Den onda dockan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den onda dockan
(Child's Play)
GenreSkräck
RegissörTom Holland
ManusDon Mancini
SkådespelareCathrine Hicks, Alex Vincent
Premiär1988
Speltid87 min.
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter44 196 684 $
IMDb SFDb

Den onda dockan (engelska: Child's Play) är en amerikansk skräckfilm från 1988 med Cathrine Hicks och Alex Vincent i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En kall kväll i Chicago så blir den ökände strypmördaren Charles Lee Ray (Brad Dourif) dödligt skjuten av poliskommisarien Mike Norris (Chris Sarandon). Charles gömmer sig i en leksaksaffär och ryter åt Mike att han kommer döda honom och sina kollegor när han får chansen. Charles för över sin själ till en Good-Guy docka med hjälp av voodookrafter och ett stort blixtnedslag förstör hela affären.

Några dagar senare köper mamman Karen Barclay (Catherine Hicks) en Good- Guy docka av en luffare till sin 6-årige son Andy Barclay. Han blir överlycklig när han får sin present på sin födelsedag. När Karens vännina Maggie Peterson ska sitta barnvakt så ber hon Andy att gå och sova. Och när han går iväg för att borsta tänderna så sätts TV:n plötsligt på och dockan Chucky sitter i fotöljen framför TV:n. Maggie blir arg och skickar Andy i säng.

Senare blir Maggie mystiskt slagen i huvudet med en hammare och faller ut genom köksfönstret och dör när hon landar på sin bil. Karen kommer hem och ser att Mike Norris intevjuar Andy. Hon blir arg när han misstänker Andy för mordet när han ser små fotavtryck på köksbordet i spillt mjöl. Andy ser mjölet på Chuckys skor och berättar att dockan stod på bordet. Denna varning blir som bara struntprat för mamman och polisen.

Karen och Andy försöker glömma allt och när Andy går till skolan så pratar han med sin docka som om den levde. Andy går till ett övergivet hus och lämnar Chucky på en gungstol när han går och ser sig omkring. Plötsligt exploderar huset när brottslingen Eddie Caputo skjuter i ren panik mot sin öppna ugn som hade gasolsprutaren på.

Andy blir återigen misstänkt och han blir skickad till mentalsjukhus när han säger att Chucky var den som gjorde så att huset exploderade. Karen går tillbaks till sin lägenhet med Chucky i armen. Hon blir alltmer övertygad av att dockan ligger bakom allt men tror att hon bara är snurrig. När hon ska slänga förpackningen så ramlar 2 batterier ur lådan och då inser hon att dockan pratar utan batterier. Hon hotar dockan om att slänga den i elden som hon tände i spisen. Chucky vaknar till liv och använder sin vrede i ett försök att döda Karen. Hon kastar iväg Chucky och springer iväg och flyr via hissen och ut på gatorna. Senare blir Mike attackerad av Chucky i sin bil då han försöker strypa Mike. Bilen voltar och Chucky försöker knivhugga Mike men han skjuter Chucky i axeln och han försvinner ut i natten.

Karen får reda på att Chucky var ofta med en voodoolärare vid namn Dr Death. Mike lyckas också ta reda på att Charles Lee Rays smeknamn råkar vara Chucky. Dem bestämmer sig för att hitta denna man innan Chucky gör det.

Men Chucky hittar sin voodoolärare och tvingar honom att berätta varför skottskadan gör ont och om varför det blöder. Death berättar att ju längre Chucky är i dockkroppen desto mer mänsklig blir han. Det betyder att om Chucky inte tar sig ut ur dockkroppen så blir han fast i den för alltid. Detta vill inte Chucky och han tvingar sin lärare att berätta hur han ska komma ut ur kroppen men Death vägrar. Då tar Chucky sin lärares vooodoodocka och bryter benet och armen som tortyr och hotar med att knivhugga den. Death berättar att Chucky måste föra över sin själ till den första människan han berättade sin sanna identitet till. Chucky kommer på att den första som visste var Andy och innan han ger sig iväg till sjukhuset så knivhugger Chucky voodoodockan och lämnar Death till att förblöda.

Karen och Mike kommer försent till Death men innan han dör så berättar han att Chucky kan dödas om man skjuter genom hans hjärta. Chucky kommer fram till sjukhuset men Andy hinner fly till operationssalen och där blir han fångad av huvudläkaren som vill ge Andy lugnande medicin. Chucky hugger honom i benet med en skalpell och elchockar honom till döds med en defibrilator och Andy hinner springa iväg. Karen och Mike lyckas komma på att om Andy fick problem så skulle han gå hem. Båda ger sig iväg till lägenheten men Chucky hinner före och slår Andy medvetslös med ett basebollträ.

Chucky påbörjar ritualen men stoppas av Mike och Karen. Chucky hugger Mike i vaden med sin kniv och springer längre in i lägenheten. Mike lindrar sitt sår och letar efter Chucky men han blir slagen medvetslöst av Chucky. Karen skjuter Chucky i benet men reser sig igen och hoppar på henne. Andy och Karen slänger in Chucky i spisen och bränner honom levande.

Karen går till Mike och ber Andy hämta förbandslådan men han upptäcker att Chucky är borta. Andy springer till Karen men snubblar när den brände Chucky gör krokben. Karen och Andy lyckas fly från dockan och hon skjuter Chucky i bitar. En till polis kommer in i lägenheten och hittar Chuckys kvarlevor. Han påstår att dockan inte lever men blir nästan strypt till döds av Chuckys halvt ihjälbrända kropp. Mike lyckas skjuta dockan i hjärtat och kroppen sjunker ihop vid ett hörn. Andy och Karen tar Mike till sjukhuset och Andy tar en sista titt på Chuckys huvud innan han stänger igen dörren.

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • You'll wish it was only make-believe. Someone moved in with the Barclay family and so has terror

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Detta är den första delen i en serie som påbörjades om dockan Chucky och hans försök till att återfå en mänsklig kropp.

Övriga filmer i serien[redigera | redigera wikitext]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]