Den onda dockan

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den onda dockan
(Child's Play)
Genre Skräck
Regissör Tom Holland
Manus Don Mancini
Skådespelare Cathrine Hicks, Alex Vincent
Premiär 1988
Speltid 87 min.
Land USA
Språk Engelska
Intäkter 44 196 684 $
IMDb SFDb

Den onda dockan (engelska: Child's Play) är en amerikansk skräckfilm från 1988 med Cathrine Hicks och Alex Vincent i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En seriemördare vid namn Charles Lee Ray, som blir dödligt sårad i en eldstrid med polisen, använder en voodoo-trollformel för att överföra sin själ till en docka i den leksaksaffär som han försökt gömma sig i. En gosse vid namn Andy Barclay får dockan, en så kallad "Good Guy"-docka som heter "Chucky" (namnet är ett smeknamn på Charles Lee Ray) i present. Seriemördaren vill inte stanna kvar i dockans kropp, vilket innebär att han blir tvungen att överföra sin själ till den första människa han avslöjar sin egentliga identitet för, vilket blir Andy. Andy har börjat prata med sin docka som om den var levande. Hans mamma är orolig för honom och säger att dockan inte är riktig. Mamman börjar bli lite paranoid och har börjat se hans saker förflytta sig.

En kväll när mammans vän ska sitta barnvakt så faller hon ut ur ett fönster. Andy får skulden men skyller på "Chucky". Polisen grubblar på huruvida Andy är skyldig eller ifall barnvakten faktiskt bara var lite full. En dag när Andy var i skolan så var "Chucky" ute på egna "äventyr". "Chucky" letar upp sin gamla voodoolärare som har lärt honom den svarta konsten. Efter att ha fått reda på att den första han avslöjade sitt namn till är den enda han kan byta kropp med, men det finns en nackdel. Han måste göra det innan han förkroppsligas till människa i dockan. (Alltså att hans vitala organ skapas inuti dockan som blir bara ett skal för hans yttre.)

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • You'll wish it was only make-believe. Someone moved in with the Barclay family and so has terror

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Detta är den första delen i en serie som påbörjades om dockan Chucky och hans försök till att återfå en mänsklig kropp.

Övriga filmer i serien[redigera | redigera wikitext]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]