Den onda dockan

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den onda dockan
(Child's Play)
GenreSkräck
RegissörTom Holland
ManusDon Mancini
SkådespelareCatherine Hicks, Alex Vincent
PremiärUSA 9 november 1988 (USA)
Speltid87 min.
LandUSA
SpråkEngelska
Intäkter44 196 684 amerikansk dollar
IMDb SFDb Elonet

Den onda dockan (engelska: Child's Play) är en amerikansk skräckfilm från 1988 med Catherine Hicks och Alex Vincent i huvudrollerna.

Handling[redigera | redigera wikitext]

En kall kväll i Chicago blir den ökände strypmördaren Charles Lee Ray (Brad Dourif) dödligt skjuten av poliskommissarie Mike Norris (Chris Sarandon). Charles gömmer sig i en leksaksaffär och ryter åt Mike att han kommer döda honom och hans kollegor när han får chansen. Charles för över sin själ till en Good-Guydocka med hjälp av voodookrafter och ett stort blixtnedslag förstör hela affären.

Några dagar senare köper mamman Karen Barclay (Catherine Hicks) en Good-Guydocka av en luffare till sin 6-årige son Andy Barclay. Han blir överlycklig när han får den i present på sin födelsedag. När Karens väninna Maggie Peterson ska sitta barnvakt ber hon Andy att gå och sova. När han går iväg för att borsta tänderna sätts TV:n plötsligt på och dockan Chucky sitter i fåtöljen framför TV:n. Maggie blir arg och skickar Andy i säng.

Senare blir Maggie mystiskt slagen i huvudet med en hammare och faller ut genom köksfönstret och dör när hon landar på sin bil. Karen kommer hem och ser att Mike Norris intervjuar Andy. Han blir arg och misstänker Andy för mordet när han ser små fotavtryck på köksbordet i spillt mjöl. Andy ser mjölet på Chuckys skor och berättar att dockan stod på bordet. Denna varning blir bara som struntprat för mamman och polisen.

Karen och Andy försöker glömma allt och när Andy går till skolan pratar han med sin docka som om den levde. Andy går till ett övergivet hus och lämnar Chucky på en gungstol när han går och ser sig omkring. Plötsligt exploderar huset när brottslingen Eddie Caputo skjuter i ren panik mot sin ugn som hade gasolsprutaren på.

Andy blir återigen misstänkt och blir skickad till mentalsjukhus när han säger att Chucky var den som orsakade explosionen. Karen går tillbaks till sin lägenhet med Chucky på armen. Hon blir alltmer övertygad om att dockan ligger bakom allt men tror att hon bara är snurrig. När hon ska slänga förpackningen ramlar 2 batterier ur lådan och då inser hon att dockan pratar utan batterier. Hon hotar dockan med att slänga den i elden i spisen. Chucky vaknar till liv och använder sin vrede i ett försök att döda Karen. Hon kastar iväg Chucky och springer iväg och flyr via hissen och ut på gatorna. Senare blir Mike attackerad i sin bil av Chucky som försöker strypa Mike. Bilen voltar och Chucky försöker knivhugga Mike men han skjuter Chucky i axeln som sedan försvinner ut i natten.

Karen får reda på att Chucky ofta var med en voodoolärare vid namn Dr Death. Mike lyckas också ta reda på att Charles Lee Rays smeknamn råkar vara Chucky. De bestämmer sig för att hitta denna man innan Chucky gör det.

Men Chucky hittar sin voodoolärare och tvingar honom att berätta varför skottskadan gör ont och varför det blöder. Death berättar att ju längre Chucky är i dockkroppen desto mer mänsklig blir han. Det betyder att om Chucky inte tar sig ut ur dockkroppen blir han fast i den för alltid. Detta vill inte Chucky och han tvingar sin lärare att berätta hur han ska komma ut ur kroppen, men Death vägrar. Då tar Chucky sin lärares vooodoodocka och bryter benet och armen som tortyr och hotar med att knivhugga den. Death berättar att Chucky måste föra över sin själ till den första människan han berättade sin sanna identitet till. Chucky kommer på att den första som visste det var Andy. Innan han ger sig iväg till sjukhuset knivhugger Chucky voodoodockan och lämnar Death att förblöda.

Karen och Mike kommer sedan till Death, som innan han dör berättar att Chucky kan dödas om man skjuter genom hans hjärta. Chucky kommer fram till sjukhuset men Andy hinner fly till operationssalen, där han blir fångad av huvudläkaren som vill ge honom lugnande medicin. Chucky hugger läkaren i benet med en skalpell och elchockar honom till döds med en defibrillator och Andy hinner springa iväg. Karen och Mike lyckas komma på att om Andy fick problem så skulle han gå hem. Båda ger sig iväg till lägenheten men Chucky hinner före och slår Andy medvetslös med ett basebollträ.

Chucky påbörjar ritualen men stoppas av Mike och Karen. Chucky hugger Mike i vaden med sin kniv och springer längre in i lägenheten. Mike förbinder sitt sår och letar efter Chucky men blir slagen medvetslös av Chucky. Karen skjuter Chucky i benet, men han reser sig igen och hoppar på henne. Andy och Karen slänger in Chucky i spisen och bränner honom levande.

Karen går till Mike och ber Andy hämta förbandslådan, men märker då att Chucky är borta. Andy springer till Karen men snubblar när den brände Chucky lägger krokben för honom. Karen och Andy lyckas fly från dockan och hon skjuter Chucky i bitar. En till polis kommer in i lägenheten och hittar Chuckys kvarlevor. Han påstår att dockan inte lever men blir nästan strypt till döds av Chuckys halvt ihjälbrända kropp. Mike lyckas skjuta dockan i hjärtat och kroppen sjunker ihop i ett hörn. Andy och Karen tar Mike till sjukhuset och Andy tar en sista titt på Chuckys huvud innan han stänger dörren.

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • You'll wish it was only make-believe. Someone moved in with the Barclay family and so has terror

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Detta är den första delen i en serie som påbörjades om dockan Chucky och hans försök till att återfå en mänsklig kropp.

Övriga filmer i serien[redigera | redigera wikitext]

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]